About

För många herrans år sedan testade jag och min mamma att odla vitlök efter att ha blivit inspirerade av en artikel i tidningen Land. Testet gick inte alls bra trots att vi följde vad som skrevs. Jag odlade inte vitlök under många år i tron att det var hopplöst men för sisådär 15 år sedan fick jag tag på certifierat utsäde och information om hur man skulle gå tillväga. Resultatet blev väldigt bra och sen rann det på. Det jag upptäckte ganska snabbt var att kunskap om att odla vitlök i Sverige var väldigt begränsad. Information var väldigt knapphändig och avskriven utan källkritiskt granskande. Ibland var den helt felaktig och ibland väldigt motsägelsefull.  Det som var tydligast att utläsa var att oavsett sort är all vitlök likadan samt att den drabbas inte av sjukdom. Åke Truedsson var och är det självskrivna undantaget. Så när jag upptäckte att variationen mellan olika sorter är väl påtaglig och när jag väl stötte på röta blev det väldigt många frågetecken. Istället för att sörja var bara att leta reda på information och starta på ny kula. Sen dess har de varit med och motgång men jag har kunnat förstå och hantera motgångarna och detta har jag samlat på denna blogg. Jag odlar givetvis annat än vitlök men har valt att inrikta skrivandet på denna gröda för att vara en kunskapsbas åt andra. Vitlök är en gröda som växer väldigt bra på våra breddgrader.

De som vill köpa utsäde måste jag göra besvikna, än så länge är inte odlingen tillräckligt stor för försäljning. Har ni frågor är det bara att höra av sig. Jag svarar i mån av den tid en heltidsarbetande familjefar förfogar över.

20 Comments to "About"

 1. April 4, 2011 - 10:07 pm | Permalink

  Nice! Hacker där 🙂

 2. July 17, 2011 - 11:54 pm | Permalink

  Fet blogg! Kan du inte gå över till blogspot istället så kan man lättare följa! Här hittar jag inte ens en RSS länk 🙁 Men keep up the good work!

 3. June 10, 2014 - 7:14 pm | Permalink

  Hejsan. Har du kanske adress till Sesam? Eftersom jag äar medlem av den danska varianten som heter “Frøsamlerne” kunne jeg tänka mig att se hur den svenska fungerar. Mvh. Juana

 4. Kristoffer's Gravatar Kristoffer
  August 20, 2015 - 9:15 pm | Permalink

  Hej! Läste lite på din intressanta blogg och undrar om du har något vitlöksutsäde på lager? Tänkte sätta nu i höst. Hör gärna av dig! Med vänlig hälsning, Kristoffer

 5. evabritt's Gravatar evabritt
  August 29, 2015 - 10:14 am | Permalink

  Tack för dina fantastiska bilder på Alexandra m.fl och att du delar med dig!
  Har knappt sovit inatt utan fantiserat om att få tag på Utsäde till Alexandra och Kodaver. Har försökt handla på hemsidan till finska nyttoföreningen utan att lyckas. Kan du tipsa mig om var jag får tag på sätt lök?

 6. evabritt's Gravatar evabritt
  August 31, 2015 - 8:41 am | Permalink

  Glömde fråga om Alexandra och Kodaver sätter “extralökar” på stjälken? Tack för dina erfarenheter som jag som nybörjare suger i mig! Är just nu i drömmarnas värld och i lätt extas inför höstens vitlöksplantering. I fantasin fixar jag till upphöjda bäddar med underbar mylla. Såg nyss att finska nyttoföreningen öppnar sin webbshop idag så det var nog därför jag inte kunde nå dom. Hälsar E-B

 7. evabritt's Gravatar evabritt
  September 17, 2015 - 8:06 am | Permalink

  Hej igen! Vill bara berätta att finska nyttoföreningen nu har skickat Alexandra och Kodaver som jag beställt. Nu kikar jag på dom där dom ligger bredvid dina estnisk röd m.fl och dom är så läckra allihop.
  Har börjat förbereda djupbäddar där dom ska få växa och denna höst ska jag sätta stora träpinnar med deras namn så det inte blir någon sammanblandning. Det här är så himlans kul!/E-B

 8. evabritt's Gravatar evabritt
  September 20, 2015 - 3:42 pm | Permalink

  Har endast köpt från dig och från Finska nyttoföreningen. Tycker du verkligen det är nödvändigt att badda och hur bär jag mig åt då med tex bikarbonat?
  Nyttoföreningen skickade hela mycket fina lökar i 100 gr – 95 gr -klassen./E-B

 9. Yvonne Augustsson's Gravatar Yvonne Augustsson
  October 27, 2015 - 12:55 am | Permalink

  Vill gärna ha lite vitlöksutsäde om du har kvar. Jag bor i Dalsland i zon 4
  men hösten har varit lång torr och varm så jag hoppas det funkar att sätta nu-
  Sort spelar ingen roll, ta det du tror funkar bäst här uppe, ca 50 mil norr om dej, 🙂

Leave a Reply

*