Början av bönåret 2013

Baljväxter; gott, nyttigt, klimatsmart och kvävefixerande. Inte för att jag på långa vägar är självförsörjande så bidrar koloniodlingen till en stor del av färskbönskonsumtionen. Med det menar jag sockerärtor, skär-, bryt-, vax-, -bond och borlottobönor som antingen äts eller fryses in förvällda. Borlotto har den snillrika fördelen att de, efter spritning, kan frysas in obehandlade. Enkelt och njutbart.
Torkade kokbönor har jag inte odlat på många år men när jag hade arealer var det en rolig odling. Nu är jag inte beroende av tröskor för att hantera skörden vilket gör att jag tacksamt kan ta emot förslag på högväxande kokbönor som ger bra skörd i Skandinavien.
I år blir Signe som jag fått av POM den enda kokbönan på kolonin. Det är en buskböna som fått sitt namn i Blekinge. Signe odlar jag mest för att få mer utsäde som jag kan dela av mig med, ett bevarandearbete.
Högväxande borlottobönor tänkte jag skulle dominera bönlandet iår då jag ifjol fick blodad tand efter att ha odlat lågväxande. Sorterna Lamon från Franchi och Lingua du focco2 (via vän) sår jag i månadsskiftet maj/juni. Franchi fröer har ett spännande utbud av grönsaker och i år finns även Smeraldo att tillgå. Förra årets sortval var helt ok men ej som 2011. Således fångade Smeraldo omgående mitt intresse. Recensioner av sorten lästes och beställning var given. Smeraldo ska vara tidigare än supermarconi som jag odlade förra året och tidig är oftast bra på våra breddgrader. En sak som jag dock undrar över är namnet. Jag gillar det skarpt men om någon vet något om dess ursprung får ni gärna kontakta mig.
Någon planta Golden of baccau får hänga med. Det är en otroligt god högväxande vaxskärböna som jag äter färsk. Infrysta vaxbönor tappar snabbt smaken och än har jag inte utrymmet för konserver. Förhoppningsvis blir det utsäde så att sorten kan leva vidare. När vi ändå pratar gula bönor, annelino giallio är en nyhet för mig. Får se hur produktiv den är, dessa halvmåneformade bönor.

image

Nu dröjer det ca tre och en halv månad innan jag sår merparten men om bara en och halv månad sår jag Bondbönan Histal. Även det är en ny bekantskap som jag knöt kontakt med via eBay.uk. Fördelen med att köpa bondbönor där är att förpackningarna är stora och priserna låga. Jag sår bara ett land med bondbönor i år men då går det åt strax över 100st. Nackdelen med eBay.uk var den handlare jag gjorde affär med förra året hade osäker kvalitet på utsädet. Troligen gäller det inte alla försäljare och förhoppningsvis är kvaliteten på bondbönorna bättre. Skulle det vara dåligt utsäde har jag tiden på mig att så om. Jag har och kommer att köpa/byta andra sorter även om i mindre kvantitet. Någon av sorterna sätter jag i en rabattstump, vi får se vilken.

2 Comments to "Början av bönåret 2013"

  1. February 17, 2013 - 10:39 pm | Permalink

    Härligt!
    Och jag har också några fina bönor och ärtor som ska ner i mott köksland 🙂

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Början av bönåret 2013"

  1. on April 20, 2013 at 9:20 pm