Anti fungus!

Jag tänkte att jag numera ska hålla på och experimentera med vitlöksodlingen. Utrymmet att odla mycket finns förvisso men när det finns sjukdomar i jorden är det bättre att komma till rätta med dessa. I mitt förra inlägg skrev jag om en hemsida från Texas, gorumet garlic gardens. Jag tog och mailade denna Bob och frågade vad jag mer kunde göra för att undvika eller förebygga för hindra svampsjukdomar. När vi ser symtomen har svampen redan vuxit ett tag vilket gör att det förebyggande arbetet blir av stor vikt. Bob, som har självutnämnt sig till garlicmeister för det rena nöjets skull, svarade inom en vecka. Han har själv inte haft rost på sina odlingar och rost är sällan ett problem för odlare i södra och mellersta USA. Däremot odlare i norra USA och Kanada har, som han känner till, drabbats av det. Därför blev han inte förvånad att det fanns i Sverige.

Som rekommendation har han att jag blandar 2 matskedar 5% vinäger i 3,78541 liter, dvs en gallon, vatten. Detta ska sprayas på plantorna under vår eller försommar för att förhindra svampsjukdom. I växtföljden rekommenderar Bob att jag tar och sätter vitlök efter kålväxter då dessa ska gå hårt åt både svampkulturerna och eventuella nematoder. Inget som verkar alldeles för svårt eller dyrt med andra ord. Kan bli lite knepigt med växtföljden för jag odlar mest grönkål och den brukar stå ända framåt vårkanten. Tror att jag fixar en spann rapsfrö som jag höstsår där jag ska odla vitlök. Sen ligger vitlöken 2 år efter kålen i min växtföljd så jag får hoppas på att eventuell verkan håller i sig.

3 Comments to "Anti fungus!"

 1. Jakob's Gravatar Jakob
  August 12, 2010 - 5:24 pm | Permalink

  Mycket spannande att folja dina experiment. Viktig kunskap att ha aven om jag hoppas slippa ha samma problem.

 2. Jan Löfgren's Gravatar Jan Löfgren
  August 15, 2010 - 10:40 pm | Permalink

  Även denna homo sapiens håller sina skitiga tummar och följer denna spännande följetong.

  Fick du tag i något från Kung Åke förresten?

  • preussen's Gravatar preussen
   August 16, 2010 - 9:28 am | Permalink

   jag fick tag på ordförande Åke. ska dit och inhandla lite, troligtvis ikväll. kanske tutar förbi.

Leave a Reply

*