Sjukdomar på vitlök, allium sativum

Allt här i livet kan inte vara frid och fröjd vilket även innefattar vitlöksodlingen. Förra året märkte jag tydligare att jag har någon form av svamp i joden. Det var lökar som ej kom upp samt missbildade lökar. På purjon i samma bädd märkte jag av rostfläckar. Kolonin har varit i bruk i många årtionden och odlare har kommit och gått. Alla har inte samma koll på växelbruk eller sjukdomar så redskap och jord har nog flyttats hit och dit.

I år har jag  95% av lökarna kommit upp och de som ej kom upp var från samma lök, nämligen en Ail Rose de Lautrec som jag köpte i saluhallen på Östermalm i svenskarnas huvudstad. Troligen har den varit behandlad eller så tyckte den inte om vintern, vem vet.När jag nu grävde upp lökarna märkte jag på Hammar att där var fläckar som ser ut som rostfläckar på blasten. Plantan har även gulnat väldigt snabbt i år och är mycket tidigare mogna än andra år. Utsädet har varit från egen odling och grönsaksdisken på ICA så jag har ingen mer än mig själv att klaga på.

Givetvis söker jag mig till litteraturen för att på något sätt reda ut vad det kan vara. Förra året skrev jag till Åke Truedsson med bifogade bilder och han svarade artigt att det var nog någon form av svamp som var jordbunden. Nu vill jag veta mer säkert så det får bli att bläddra och söka. På sidan 194 i The complete book of garlic av Ted Jordan Meredith skriver han om sjukdomar och där fann jag något som kan likna det vitlöken tyvärr drabbats av, nämligen Rost. Prickarna är som han beskriver symtomen och övriga sjukdomar som han skriver om stämmer ej in.

Puccinia porri

Rostangrepp på vitlök

Rost kommer från svampen Puccinia porri och är luftburen. Rost brukar inte vara ett stort problem för vitlök men kan innebära markant minskad skörd. Hög luftfuktighet och ringa nederbörd gynnar svampen medan temperaturer över 24 C och under 10 C missgynnar den. Troligvis har mina sena kvällsvattningar varit gynsamma för svampen. Övergödning av kväve och torra samt våta jordar ökar även det svampens tillväxt.

Vad ska man då göra för att bli av med svampen? Om nu svampen sprids genom luften går det att sätta lök som varit angripen? Meredith skriver inte i synnerhet att det inte går att sätta klyftor från lök som varit drabbad men i hans allmänna råd menar han att man ska ha friskt utsäde. Även Ron L. Engeland i Growing Greate Garlic ger samma allmänna råd. Vad tror ni?

Bläddrar man vidare eller använder någon sökmotor får man lite läsning. Åke Truedsson ger i sitt häfte ”Allt om vitlök” tips om hur det går till att minimera risken för smittspridning av nematoder och svampsjukdomar via utsäde. På sidan 16 ges rådet att först doppa klyftorna i insektsgift (klass 1) och sedan i svampgift (klass 2). Tyvärr skriver inte Åke något om proportionerna men jag utgår från att det nog går att läsa på förpackningarna.

Mer konkret går det för den engelskkunnige att läsa på Gourmet garden garlics. Bob, som är den person man ska kontakta på websidan, skriver om diverse sätt att på ett ganska enkelt och billigt sätt förhindra eller minimera svampsjukdomar. Majsmjöl ska spridas ut i bäddarna man odlar för det ska vara verksamt mot både nematoder och svampsporer. Alla sorter i släktet Brassica, dvs kål, går att odla som gröngödsling. När de bryts ner uppstår en kemisk process som hämnar svamparna och nematodernas framfart. Jag tror faktiskt att jag ska testa att så överblivna kålfröer där jag ämnar att sätta vitlöken till hösten. Problemet kan vara med växtföljden då Brassica är en annan prioriterad odling. Å andra sidan växer de en sådan kort stund så att eventuell klumprotsjuka inte hinner etablera sig.

Bob utgår själv från att all vitlök kan bära på svamp och behandlar den innan han sätter löken. Han gör en lösning med 1 gallon (3,785 liter) vatten som blandas med en matsked bakpulver eller äpplecidervinäger och flytande tång. De första ingredienserna förhindrar smitta och den andra gynnar rotsättning. Klyftorna läggs i blandningen, ungefär 16-18 timmar. Sen ska klyftorna läggas i alkohol någon minut för att ta död på eventuella fripassagerare. Därefter sätts de i jorden. Väl värt att testa men i vårt skiftande väder kanske det inte går att sätta dagen efter blötläggning. Å andra sidan (igen) har jag inte så stora ägor att jag skulle hinna sätta även under ett större skyfall utan att packa jorden för mycket. Tror att jag hoppar över flytande tång/sjögräs för utgår ifrån att det inte behöver stimuleras rotsättning.

Jag har inte blivit klok på om smitta förs vidare om jag sätter bulbillerna (topplökarna) från smittade plantor. Är de smittbärande?

I varje fall, en ny spännande säsong har börjat ta sig form. Får se vad 2011 har i sitt sköte.

Litteratur

Meredith Ted Jordan The complete book of garlic: A Guide for gardeners, growers and serious cooks

Ron L. Engeland Growing Greate Garlic. 1991

Truedsson, Åke                          Allt om Vitlök, 2001

http://www.gourmetgarlicgardens.com/

4 Comments to "Sjukdomar på vitlök, allium sativum"

 1. Jan Löfgren's Gravatar Jan Löfgren
  July 21, 2010 - 7:52 am | Permalink

  Jävligt tråkiga konstateranden, men i all bedrövelsen verkar det som att du kommer undan relativt lindrigt undan (jaja, det är skitjobbigt ändå kan jag tänka mig).

  Det positiva i kråksången är ju att du har ännu en anledning att skynda på Projekt husletning.

  Under tiden kan du alltid få nyttja en bit mark i denna myllan (läs jävla lerjord) för nya vitlökar. Här är så det räcker och blir över.

 2. preussen's Gravatar preussen
  July 21, 2010 - 8:19 am | Permalink

  jo, roligt är det inte men det är en anledning till att hitta lösningar. lite husmorsknep är inte pjåkigt att få pyssla med.

  jag tackar för erbjudandet angående land. får tugga på den litta.

 3. Kerstin Olofsson's Gravatar Kerstin Olofsson
  July 23, 2010 - 8:26 pm | Permalink

  Igår skördade jag min vitlök. Döm om min förvåning när de var små, slajmiga och fulla med små orange prickar. EN lök kunde tillvaratas och är nu uppäten. Vad var det där? Vintern? Värmen? Växtplats: mullrik kompostberikad köpejord. Måste man byta odlingsplats? Köte utsäde i höstas. Fy vad tråkigt! Har du några tips?

  • preussen's Gravatar preussen
   August 1, 2010 - 1:20 pm | Permalink

   det där låter lite mer allvarligt än det skit jag har. vitlök är känslig när det gäller växtföljd. vad är det för sort du odlat? var köpte du den? har du odlat någon allium där innan?

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Sjukdomar på vitlök, allium sativum"

 1. on November 7, 2010 at 10:37 pm