en frodig folkrepublikan

Jag har i år faktiskt inte inventerat vitlökslandet så ingående som andra år. Å andra sidan har jag skött ogräsrensningen bättre vilket gör att jag kan säga att visat intresse är av samma kvantitet men olika kvalitet jämfört med andra år. När jag i torsdags tog en sväng om för att se om nattens regn oxå hade nått kolonilotten passade jag på att göra en kort inventering på Wonha och estnisk röd. Det är lättare att få något gjort om man avgränsar sig och med tanke på tidspress blev det dessa två denna gång. Tyvärr var fotokvaliteten inte så bra på bilderna av de estniska röda.

allium sativum var. ophioscorodon

Wonha flankerad av Korean Red (th) och Topset (tv)

Wonha är en sort med ursprung från Nordkorea och har fått namn från byn den sägs komma ifrån. Nu är jag ingen större fan av Juche, personkult, nekrofili eller diktatur i allmänhet men de bästa vitlökssorterna verkar komma från just diktaturer. Är det inte Vitryssland så är det Ryssland eller i detta fall Nordkorea. Tänker att nästa år har jag nog tema diktatur i vitlökslandet men det skulle nog kunna vändas mot mig på ett eller annat sätt. Dagens liberaler är trots allt inte så liberala. Utsädet jag satte var inte det största, leverantören hade tyvärr blandat de större lökarna med en annan sort så det fick bli av de mindre som han var säker på var rätt sort. Kanske det går att få köpa större i år. Jämfört med de 2 andra sorterna som syns i bild (Korean Red och Topset) så ser ni att stjälken är tunnare och det är ett utslag av utsädets storlek. Wonha har precis som övriga sorter satt början till topplök eller ormlök som den kallas i folkmun. Grönskan på bladen visar att det rotat sig väl och får bra med näring. Förhoppningsvis blir den inte angripen av för mycket svampsjukdomar, inga andra sorter visar större angrepp än så länge.

Estnisk röd fick jag som bekant av en forummedlem på odla.nu. Hon gav mig båden en fullvuxen lök samt klyftor i olika utvecklingsstadium från bulbillsådd. De sistnämnda har kommit upp bra i odlingskrage men jag har inte varit noggrann nog och bokfört vilka som var vad. Odlamedlemmen undrar oxå vilken sort det egentligen är för hon fick sorten via en kålhandlare i Finland som inte visste namnet. Hon tyckte att den liknar Leningradskij och om vi bara ska hålla oss till okulär besiktning så är det lika varandra. Skillnaden är storlek men det beror nog än en gång på utsädesstorleken. De Leningradskij jag satte var helt enkelt större. I övrigt är de lika varandra, de kom upp samtidigt och har satt liknande ormlök. Jag ska se om ormlökarna snirklar sig på liknande sätt för om de gör det är sannolikheten större att det är samma sort. Om de inte är samma sort är det bara trevligt att ha ytterliggare en i samlingen.

Leave a Reply

*

1 Trackback to "en frodig folkrepublikan"

  1. on February 15, 2016 at 12:51 pm