När Erik ger ax ger Olof kaka.

Ett ordspråk som jag alltid kommer att ha med mig är det som står i rubriken. Runt den 18 maj börjar nämligen stor del av min familj titta sig omkring om rågen gått i ax. Om den så gjort ska den höstas den 29 juli. Bonnarötterna går liksom inte ur en så lätt och nu när jag än en gång slår mig in på spannmålsodling kommer ordspråket väl till pass. Sen att min framlidne och stort saknade Morfar fyllde år på Erik gör inte att jag lätt glömmer.

Vid midsommar förra året sådde jag midsommarråg, därav namnet. Det är en gammal rågsort som numera inte odlas i någon större utsträckning. Varför jag nu startade detta projekt var inte pga höga mjölpriser utan mer för att testa ytterligare en gröngödslingsväxt. Midsommarrågen kan du hugga av på hösten och den ger likväl skörd nästa år. Nu har jag inga kreatur att ge blasten utan de åker ner i komposten. Rågen blir ca 2m hög (nej, jag har inte tänkt stråförkorta) och halmen kan jag även den kompostera eller gräva ner i djupbädd. I år kommer jag att försöka ta utsäde till mig själv. Mer utsäde har jag redan köpt för den är väl värd att satsa på. Den övervintrar vilket gör att urlakningen av jorden blir mindre. Den ger mycket grönmassa vilket är eftersträvansvärt. Så om ni ser mig gå med njure och slänga med armarna kring midsommar så beror det inte på att jag är berusad. Jag bara jordförbättrar.

Secale cereale

midsommarråg och eternit.

2 Comments to "När Erik ger ax ger Olof kaka."

 1. Andreas's Gravatar Andreas
  June 6, 2014 - 1:26 am | Permalink

  Hejsan!

  Skulle gärna vilja veta var du har köpt midsommarrågen. Min far skulle också hemskt gärna pröva.
  Med vänlig hälsning

  Andreas

Leave a Reply

*