Hypat!

April har varit kall och torr i år. Fördelen är att det lätt har gått att bearbeta jorden och få sått det som klarar lite kyligare jord. Nackdelarna är klart övervägande, det växer dåligt helt enkelt. När det nu utlovades busväder med nederbörd i helgen samt att senaste veckan varit varmare (förutom några kalla nätter) tänkte jag att det är dags att sätta pantofflorna (sv. potatis). Egentligen är jorden lite kall för pantofflor men eftersom jag odlar dem för att lättare hålla ogräsrent är det bra om de kommer upp tidigt. Fördelen med tidig skörd är att jag i år skall så bondbönor efter potatisskörden. Optimalt groddade är de inte. De låg i sitt nät som jag köpte dem i när jag upptäckte att de började grodda. Nätpåsen är en bra förpackning för leverantören men ganska dålig för oss konsumenter, grodddarna fastnar i nätet och bryts av. Därför lyfte jag över dem i en papperskasse för att handhavandet av dem skulle kunna utföras på ett skonsamt sätt. om grodden bryts av är potatisen tillbaka på ruta ett i utvecklingsfasen blir försenad. Köp sättorna så tidigt som möjligt för att lyfta ur dem från nätpåsen. Om du köper dem i affären och groddar skjuter ut, kräv sänkt pris. Groddarna skall vara ca 1cm korta samt gröna, då är de som bäst och för att göra detta lägger du dem i ett lagom ljust rum som håller ca 15grader C. Lägg dem i ett fat med en blötad tidning under så blir det bra. Groddarna på mina potatisar var 2 cm långa som längts och vita då de legat i en papperskasse i ett mörkt förråd. Nåväl, jag är en glad amatör och det får oxå märkas.

Solanum tuberosum

maris bard

I år fick jag användning av hackan jag fick som gåva av Bento. Bento är en glad kolonist som inte odlar längre och jag fick 2 stora hackor av honom. Det tackar jag och bugar för. Ett väldigt användbart redskap som ersätter spade och grep i viss mån. För att sätta pantofflorna använde jag hackan som ett åder och hypade upp jorden. I rännorna sattes knölarna och en fin ås syns under fiberduken där raden går. T.om kråkorna tyckte det var vackert, de landade direkt efter att raderna var täckte och jag var så när att fånga en. Tur att pantofflorna sattes på ett djup av ca 10cm och täcks med fiberduk, annars kalasar krågejävlarna.

Tidigare i veckan sådde jag andra omgången bondbönor. Delvis beror det på att jag inte hinner med att sätta 2 omgångar samtidigt men det har även en annan funktion nämligen att jag då förhoppningsvis undviker samtidig blommning och minimerar risken för korstbefruktning när jag skördar för utsäde. Sorten som kom i jorden denna gång är Aquadulce Supersimonia från Italien. Större bönor jag inte sett, upp till 1,5cm långa och 1cm i bredd. Det var bara att lägga sig på knä och använda 0,5l petflaskan att göra hål med. Ser fram emot juli månad.

vicia faba

Aguadulce Supersimonia

 

2 Comments to "Hypat!"

 1. Ida's Gravatar Ida
  April 26, 2012 - 5:27 pm | Permalink

  Jag blev helt fast i din blogg och har fått massa inspiration och nu vill jag ha större för att kunna odla på riktigt!

  Jag odlar på min takterass i Colombia men för tillfället bara potatis, rädisor, kål, koriander, persilja, chili, spenat och socker ärtor.

  Hojta till om du vill ha några fröer från Colombia så kan vi säkert skicka.

  Varma hälsningar
  Ida

Leave a Reply

*