Ytterliggare en eller två!

En väldigt trevlig kollega var en vända i Italien och givetvis skickade jag bud på lite fröer. 2 påsar med störbönor var en bra påskpresent och nu har jag ett lager som står sig i något år. Hoppas bara de är bra att odla och äta.

Den ena sorten är jag oklar över vad det är för böna. Med hjälp av google translate får jag fram att det som står på påsen betyder “olika croissanter, klättring, långa gröna baljor strimmiga lila trådlöst” men när jag googlar bönans namn att den är av borlotto typ. Bönorna liknar en borlottoböna, dvs den är ljusbrun och spräcklig. Baljorna på bilden är gröna med lila strimmor. Om jag nu lägger ihop ett och annat är att de färska baljorna är till konsumtion men att även det går att skörda kokbönor. Förresten, den heter Rampicante Signora della campagna. Om någon odlat den är jag tacksam för tips och erfarenheter.

Faseolus vulgare L.

Super och campagna

Till höger på bilden ser ni den andra påsen som nu är i min ägo. Rampicante supermarconi (a grano bianco) är en störskärböna med vita bönor. Jag har även varianten med svarta bönor som sägs vara tidigare att ge skörd. Nu återstår det bara att fixa ramper som delikatesserna kan växa på men det är gott om tid fram till juni.

2 Comments to "Ytterliggare en eller två!"

  1. Godivaex's Gravatar Godivaex
    May 3, 2012 - 8:29 pm | Permalink

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Ytterliggare en eller två!"

  1. on June 14, 2012 at 11:35 pm