när man är för lat

Hela denna vecka har jag varit gräsänkling och är föräldraledig med barnen. Att säga att jag njuter av varje stund är en grov överdrift men att ha den möjligheten att kunna investera tid hos sina barn och bygga en relation är fantastisk. Som optimist jag är hade jag tänkt att åka ut på kolonin idag och rensa bort grässvål. Egentligen skulle jag djuptgrävt en intensivbädd men eftersom tiden ändå inte skulle räckt till planerade jag om. Med grässvålen blev det inte, det är för kyligt och molnigt idag och sen börjar några dagars hemarbete ta ut sin rätt, jag är trött. Blir att skruva upp en trappgrind istället.

För att nu inte bli stressad över att inte få någonting gjort i trädgårdslandet så hämtar jag hem, under tiden lovan sover och den stora är på dagis, lite information om odling och besläktade ämnen. För att ändå få den njutbara känslan av att göra trädgårdsarbete så får jag skriva lite på bloggen.

Förra årets goda skörd av skärbönor gav mersmak hos alla då födda familjemedlemmar. Den stora saknar färska bondbönor och åtminstone jag vill ha skärbönor till det mesta. För att råda bot mot brist av färska bondbönor tänkte jag odla 2 land med dessa primörer. Jag köpte med mig en super aquadulce från Spanien 2010 och i vintras fick jag en påse likadana från Italien närmare bestämt Sicilien. Givetvis blir det jämförelser och annan sportkommentatorliknande journalistik kring bondbönorna, ni undkommer inte. Dessutom tänker jag i år försöka förlänga odlingssäsongen genom att sommarså bondbönor efter potatisskörden. Jag har alltid märkt att efter spillbönorna växer det bondbönor fram till oktober och förra året gav dessa enstaka plantor hygglig skörd. För ändamålet köpte jag sortent Histal som jag fick till ett bra pris. För att göra det än mer möjligt blir det av den tidiga sorten Maris Bard jag odlar och hoppas på att den milda våren fortsätter.

I månadsskiftet maj/juni blir det dags att så störbönorna. I år har jag lagt mina håriga lovar på några nya sorter och än känner jag mig inte helt nöjd utan vill ha mer och fler. Vad som stoppar mig är egentligen storleken på vår frys. Än så länge ser startfältet ut som nedan.

startfältet

Phaseolus vulgaris, pisum sativum, glycine max

Nej, alla sorter hade jag inte tänkt så i år. Sojabönor har jag märkt i mina rundvandringar bland affärernas fröhyllor samt deltagande i diverse odlingsforum är populära i år. Hos mig får de inte plats denna säsong men troligen något annat. Efter förra årets lättja fick jag hantera mogna sojabönor och de är väldigt lämpade som groddningsgröda. Har en kasse full med otröskade sojabönor (Fiskeby) som har hygglig gronings%. Skicka meddelande vid intresse. Gråärten  jag odlade förra året kommer inte att odlas igen. De gav en bra skörd och blommar vackert men jag har hittat andra bättre sockerärtor, i år oregon sugar pod. Om ni är intresserade av att läsa mer om just gråärtor finns det en liten men bra sida om detta, varsågoda. Är ni intresserade av att odla dvärgsorten jag förfogar över är ni välkomna att höra av er.

Vilka störbönor odlas i år då? Blue Lake, Supermaconi a seme nero, Meraviglia di Venezia samt den gröna spanjoren från förra året är den tilltänkta uppsättningen. Som sagt lockar det ändå fler lockelser på ebay.

 

Leave a Reply

*