Vax- och skärbönor!

Att lära sig något nytt är en av livets små pärlor för mig. Idag lärde jag mig att Ramanugger är ett område i den Indiska delstaten Assam. Jag köpte 1kg av ett CTC Assam te från Pappas te. Ekologiskt envisas etiketten oxå med att säga men det som jag la märke till var att det stod att det var ett Ramnuggerte. Några knapptryck senare så visste jag mera. När det gäller odling har jag i år lärt mig mer om baljväxter, framförallt vax- och skärbönor. Det som jag lärde mig först var att hericot verts är jäkliga att få att gro. Får de inte de optimala förutsättningarna så skiter de i att komma upp. Trots att jag satte dem senare än vanligt behagade endast 50% av bönorna att komma upp. Den andra men mer delikata lärdom jag dragit är att det behövs inte så många plantor för att täcka ett hushålls behov av bönor. Av vaxbönan Golden of Bacau har jag 5 plantor och nu plockat 1kg vackra och väldigt goda skidor. De längsta är runt 30cm långa och smakar sött. Skidor är sparade för att ta till utsäde.

Phaseolus vulgaris

Golden of Bacau

 

Den gröna skärbönan Musica köpte jag i Parafugell i Spanien i höstas. Av den har jag 10-talet plantor som klättrar på ett uppspikat kompostgaller. Jag har fått sätta till extra stöttor för att arrangemanget skall klara av tyngden. Igår plockade jag 3,6 kg av dessa. Det ville liksom aldrig ta slut för de gröna skidorna är svåra att hitta bland all grönmassa. Ärligt talat har jag inte varit med om att bärga sådan stor skörd sedan det blev förbjudet att stråförkorta vete (det är tråkigt med framstegsmotståndare). Nästa säsong blir det att hålla nere antalet plantor för frysen pallar inte mer. Vill man ha är det bara att höra av sig. Bilden nedan visar ej fullt utväxta skidor. De jag skördade är 30cm långa och väldigt praktiska att hålla i kläm under den ena armen när man med den andra plockar fler.

Phaseolus vulgaris

Musica

 

Nästa böna som står på tur att skördas är sojabönan Fiskeby. Den har redan börjat sätta balja vilket påbörjades förra veckan. Igår synade jag dem mer och ser att det sitter rikligt med baljer på plantorna (ja, var annars?). Undrar om inte sojabönor har ett större näringsbehov än andra bönsorter. Får läsa på mer om det.

2 Comments to "Vax- och skärbönor!"

  1. Torbjörn's Gravatar Torbjörn
    March 23, 2017 - 3:52 pm | Permalink

    Hej,

    Vet du om det går att få bönorna att gro från köpta skärbönor, hur får man de att föröka sig om man inte har en färdig växt ?

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Vax- och skärbönor!"

  1. on February 17, 2013 at 9:14 pm