Skörd 2011 fortsättning.

Visst blir det mer spännande så här men ni ska inte tro att det beror på något dramaturgiskt genidrag utan mer på teknisk inkompetens. Efter att ha lagt in 2 bilder så går det inte att radjustera mer. Märkligt.

Var var jag? Jo, jag gick igenom sortlistan och det är bara att fortsätta där vi slutade.

5. Purple Haze. En vacker hårdstjälkad vitlök med fantasieggande namn. Nu är det inte bara fantasi utan denna sort blev bäst i år. Stora klyftor som gav stora lökar. Inte speciellt angripen av svamp trots att den ej behandlades med svavel. Odlar vidare på denna. För att hedra vinnaren blir det 2 bilder.

Allium Sativum O

Nyuppgrävd Purple Haze

 

Allium Sativum O

Puple Haze mot tegelvägg

6. Metechi. En bra vitlök men som ej kvalar in bland topp 3. En hårdstjälkad sort som ej gett några dubbelklyftor. Ej svavelbehandlad och svampangripen. Detta kan dock rådas bot mot om jag behandlar klyftorna innan sådd hösten 2011.

7. Maxatawny. Gav inga lökar utan ser bara ut som vårlökar. Hårt angripen av svamp. Ej svavelbehandlad. Tråkigt.

8. Russian Topset. Tyvärr en besvikelse. Om jag odlar denna sort igen skall jag beställa nytt utsäde. Har kvalitet i form av stora klyftor. Ej svavelbehandlad och påverkad av svamp.

9. Music. Ger denna hårdstjälkade sort en chans till trots att den ej kom upp i tillräcklig storlek. Skördade bara 2 av 5 satta klyftor. Finns stora klyftor som detta år får svavelbehandlas innan sådd.

Allium Sativum O

Music

10. B0gatyr. Gick direkt till kategorin matlök. Tyvärr små lökar. Ej svavelbehandlad och därför angripen.

11. German Extra Hardy. Av 3 klyftor kom endast en upp vilket den gjorde med fördel. Odlas gärna igen. Ej svavelbehandlad.

12. Leningradskij. Bland avantgardet i år, dvs topp 3. Behandlades innan sådd och det görs även så när jag sätter av egen skörd.

Allium Sativum 0

Leningradskij och plank

13. Hammar. Denna sort fick jag till mig via grönsaksdisken på Ica Malmborgs 2008. En bra sort men ej tillförlitlig. Svårt att plocka ut klyftorna som ger dubbellök. I år har det även skördats trippellök. Detta drar ner betyget då de största lökarna åker direkt till köket. Sannoligen är detta en av anledningarna till att de är mindre i år. Förhoppningsvis kan denna trend brytas. Ger den ett år till. Svavelbehandlad.

Allium Sativum O

En trippel hammar

 

Allium Sativum O

Hammar

14. Sist och även minst Spanjoren. Jag tog med denna vitlök från Spanien, historien om dem finns här på bloggen. Klyftorna var rödskaliga men ej stora. Skörden blev storleksmässigt inget att hurra för så därför äts alla dessa smålökar upp. Har redan använt en i köket och jag kan säga att klyftorna är färre än ursprungslöken men större. Hårdstjälkad är fel att säga men toppblommande samt pseudolök kan sägas fånga löken bättre. Svavelbehandlades.

15. Om ni trodde denna sortfetischism var över så trodde ni fel och i ärlighetens namn trodde även jag det. Jag satte överblivna klyftor av Leningradskij och Hammar i en rad. Dessvärre kan jag inte reda ut vilken som är vilken och det tråkiga är att dessa är de största jag skördade i år. Helt sonika får jag ha en rad för de okända vitlökarna för i jorden skall de.

8 Comments to "Skörd 2011 fortsättning."

 1. July 25, 2011 - 10:06 pm | Permalink

  God info och djärvt torrt i sin uttrycksform.

  Har du bilder på rost och svampangripna lökar. Jag skulle uppskatta att se dessa också då det är bra att veta om man skulle drabbas.

 2. July 26, 2011 - 9:08 am | Permalink

  Hej David! Snyggt! Och vad snygga purple haze är. Intressant med sortinfo och skördinfo!

 3. July 26, 2011 - 11:13 pm | Permalink

  Finfina! Vigor är den sorten jag lyckats bäst med i år.

 4. Andy's Gravatar Andy
  August 22, 2011 - 10:05 pm | Permalink

  Snyggt!
  Vart köpte du Purple Haze någonstans?

Leave a Reply

*