Skörd 2011

Förra veckan grävde jag upp min vitlök. I år odlade jag 14 sorter vilket jag nog inte gör nästa säsong. Det är kul och intressant att testa olika sorter men nu har jag hittat lite olika favoriter. Jag odlar vidare på dem eller beställer mer utsäde av dessa sorter och odlar mycket av dem. Sen så testar jag nog någon annan sort som verkar intressant. Här nedan kommer jag att gå igenom sortlistan men först kan jag summera året som gått.

1. Jorden

Jag odlade i nytt land som tidigare varit fruktbärsrabbat men innan vitlöken sattes odlades en säsong potatis. och några solrosor.  Jag djupgrävde ingen bädd men där solrosorna växte grävde jag ner obrunnen hästgödsel. Efter potatisen odlade jag lite blandande kålväxter då dessa enligt amerikansk expertis skulle hämna svampkulturer. Även alfa-alfa odlades som fånggröda. Ca en månad innan vitlöken sattes myllades grödan ner i jorden tillsammans med obrunnen torvblandad hästgödsel och aska från pelletskamin. Inte heller denna gång djupgrävdes bädd utan det räckte med ett spadsticks djup. Det krävdes inget djup för att nå den vita leran som det finns mängder av i området. Kalkbrottet ligger bara en kilometer bort. Jorden var rik av maskar när jag grävde upp löken och har varit genomsläpplig för vatten.

2. Vädret

Det var blött när jag satte lökarna i oktober/november och sedan kom en snörik vinter som varade fram till mars månad. Det tog ett tag för lökarna att titta upp men Nepalesen var först. Vårvärmen dröjde men när den väl kom var den uppe i höga temperaturer och försommaren tog övertaget. Sedan dess har sommaren varit regnrik och jag har bara vattnat vid ett tillfälle.

3. Odling

Jag gödslade inte lika hårt som andra år. Färsk hästgödsel är potent gödsel men ej lika kraftigt som hönsgödsel. Delvis berodde det på tillgång varför jag ändrade gödselkälla men främst berodde det på att hålla svampkulturerna i schack. Min misstanke var att övergödning gynnar svampen. För att förhindra svampkulturerna ytterligare behandlade jag 4 sorter med svavel innan de åkte i jorden. Dessvärre har jag inte använt mig av Binab Trichoderma i år. När vitlökarna var mellan 5cm och 1dm höga myllade jag ner pelleterad hönsgödsel för att ge dem lite näring efter vintern.

4. Sjukdomar

Även i år har jag svamp på löken. Jag hoppades på att det skulle finna mindre av den varan i den gamla rabatten men det är bara att utgå från att den finns överallt på min lilla lott. De som behandlades med svavel kom upp friskare i år vilket drar mig till slutsatsen att även till hösten badda klyftorna i denna lösning. Nästa år skall jag använda mig av Binab som jag skrivit om ovan för att motverka svampen under växande säsong. En sort, Maxatawny, behagade inte ens sätta klyftor utan såg ut som vårlökar. Jag tror att svamparna innebär att jag får ett visst skördebortfall även på fullt utvecklade lökar då svamparna tar energi av vitlöken när denna försöker kämpa emot svampens tillväxt. Svampen skyndar även på mognadsprocessen vilket gör att lökarna mognar tidigare och att den då inte hinner växa tillräckligt. Sen består skördebortfallet även av de klyftor som ej kommer upp samt de lökar som det blir något av. Kommande säsong odlar jag i en fungerande djupbädd som jag kommer att preparera med välbrunnen gödsel och ev. barkmull för att justera ph-nivån. Jag får leta i litteraturen och se vilken ph-nivå som svampkulturer gynnas av. På min lott är den närmare basisk med tanke på den kalkrika jorden. Förhoppningsvis påverkar den komposteringsprocess som finns i djupbädden svampkulturer negativt. Annars är det något jag får lära mig leva med så länge jag arrenderar denna odlingslott. Den största nackdelen med svampsjukdomar är att lökarna blir mindre men även att lagringsdugligheten blir sämre. Förvisso hinner hushållet konsumera all lök innan bäst-före-datum så det är inget reellt problem utan bara en sak som irriterar mig som fan. Däremot kan jag glädja mig åt att rosten som jag haft problem med andra år höll sig borta i år.

5. Skörden

Bästa sättet att överåskådliggöra sortlistan är att presentera sortlistan sort för sort. De sorter som haft sämre resultat visar jag inga bilder på. Det är inte intressant att se helt enkelt.

1. Nepalesen. I höstas satte jag förra årets sololökar. Jag hade hypotesen att denna sort är uppe i en process att bli fullgoda vitlökar samt kämpar med en klimatanpassning. Årets skörd har stärkt den teorin. De håller på med diverse konstiga saker och i år var det konstigaste ett zick-zackspröt utan blomsterstängel. Vissa lökar satte pseudolök.  Jag skördade små lökar men med större klyftor än de jag satte hösten 2009. Precis som i år svavelbehandlar jag de klyftor jag sätter. Fortsättning lär följa.

2. Puple Glazor. En vacker lila vitlök men storleksmässigt ganska små. Fördel att de ej gav några dubbellökar. Hårdstjälkad. Ej svavelbehandlad.

Allium Sativum O

Nyuppgrävd purple glazor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Daugara. En hårdstjälkad vitlök med stora klyftor men få per lök. En lök som passar bra i köket men som jag ej odlar vidare på då de blev för små i år. Ej svavelbehandlade.

4. New Siberian. En hårstjälkas sort som kom bland topp 3. Stora klyftor som ger en stor lök. Ej svavelbehandlad men inte speciellt angripen av svamp. Utsäde.

Allium Sativum O

New Siberian mot tegelvägg

2 Comments to "Skörd 2011"

  1. July 26, 2011 - 9:09 am | Permalink

    Intressant, har inte haft svampangrepp på mina och det är skönt!

Leave a Reply

*