En trippel i vitlökslandet!

När vi nu gått in april brukar den mesta vitlöken ha kommit upp. Det stämmer även i år men som med det mesta finns det undantag. Vitlöken är lite senare i sin utveckling i år men det är inte så konstigt med den långa vintern vi haft. Nu har i stort sett alla kommit upp i varierande grad förutom Maxatawny och Russian topset. Den förstnämda lyser helt med sin frånvaro medan den andra kämpar på. Det kan finnas diverse olika anledningar varför inte klyftorna gror och kommer upp. Dels kan det vara sortberoende, typ 1 kommer som bekant redan upp innan nyår, men även blöt jord kan påverka. Har man otur finns det svamp eller nematodangrepp eller så är klyftorna behandlade för att inte gro. De lökar som jag odlar kommer ingen från matdisken vilket gör att jag kan utesluta det sistnämda. Svampsjukdom har jag som bekant i jorden, förhoppningsvis mindre i detta landet men efter som redskapen är de samma och avstånden ej för stora finns stor risk för att det finns även här. Nematoder utesluter jag då jag ej haft det tidigare och odlaren som jag köpte utsädet av ej har det heller. Landet där jag odlar vitlöken i år är en gammal rabatt som jag ifjol odlade potatis för att förbereda jorden. Just där dessa 2 sorter odlas är en lite sänka med blötare jord så har jag otur beror det på detta vilket gjort att klyftorna ruttnat i jorden. Har jag tur beror det på sorterna. De sorter som jag satte sist kom upp tidigast och har således kommit längst i sin utveckling. Det är Nepalesen, Hammar, Leningradskij och Spanjoren. Om det beror på sorterna, behandlingen eller senare såtid som gör det låter jag vara osagt men krut i dem är det i alla fall.

Hammar, Leningradskij, spanjoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nepalesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare har jag skrivit upp dubbelklyftor, dvs en klyfta som innehåller 2klyftor. Det är vanligare hos vissa sorter än hos andra. I år har jag fått den stora äran att få uppleva en trippelklyfta. En german extra hardy har varit en ulv i fårakläder och skjuter nu 3 halsar vilken bilden nedan visar.

Trippel german extra hardy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår fick vitlökarna första och sista kvävegivan för året i form av pelleterad hönsgödsel. Enligt den berömda och erkända litteraturen ökar inte skörden för att man ger vitlöken mer kväve under vår och sommar. Jorden lökarna planteras  i ska vara väl förberedd innan de planteras och kvävegiva på våren skall ges tidigt. Hur det är med vårsådd vitlök och kävegödsling under växtsäsong vet jag inte. Samma litteratur och mer erfarna odlare jag pratat med menar oxå på att det kan finnas samband mellan tillväxt av svampsjukdom och övergödning av kväve vilket jag tagit upp i min självkritik och förändrar med denna säsongs odling. I år kommer jag inte, om det behövs vattnas, vattna med spridare utan vattna direkt vid löken med en vatten kanna. De sista somrarna vi haft med väldigt varma och fuktiga nätter gynnar svampsjukdomar på de flesta växter i allmänhet och står då hela blasten dessutom blöt tar växer svampkulturerna ogenerat till sig på vitlöken.

2 Comments to "En trippel i vitlökslandet!"

  1. April 7, 2011 - 6:12 pm | Permalink

    Snyggt! 😀

Leave a Reply

*