Kupning

I höstas anlade jag tre bäddar för att odla vitlök och purjolök i. En av grannarna kom förbi med en rejäl traktorskopa bränd hästgödsel vilket fick vara basen. Denna gödsel laddade jag med två sorters EM, EM-aktiv och Terrafert Jord, egen bokashi har jag inte kommit igång med. Jorden jag odlar i dras med väldigt mycket bomullsmögel, stora angrepp på många grödor i fjol. Det går att bekämpa på kemisk väg men eftersom en sådan kur banar väg för andra oönskade svampkulturer, tex fusarium, vill jag ha in miljardtals medarbetare istället. De balanserar upp  mikrolivet så att angreppen av det oönskade inom sin tid inte blir för stora. Behandlingen med EM fortsätter hela växtsäsongen.

I ena bädden planterade jag klyftorna grunt mestadels pga att planteringen skedde i blöt kall jord under upplysning av en pannlampa. Det går att plantera vitlök grunt, det är bara att kupa den på våren. Detta gjorde jag genom att hälla på påsjord, om vi nu vill kalla gödslad torv för just jord. I samband med att jag kupade lukade jag och luckrade jorden samt gödslade med ben samt stenmjöl.

allim sativum ophio

Alexandra och Kodaver

Leave a Reply

*