Proteinodling

Jag får ofta frågan om jag bara odlar vitlök, mestadels med en underton av positiv överraskning när jag berättar att så är det inte. Vi odlar det mesta som finns att odla i grönsaksland och växthus samt fruktträdgård. Däremot för att göra min blogg någorlunda intressant valde jag att gå på djupet med vitlök, främst för att jag har ett genuint intresse för grödan samt att det inte finns särskilt mycket fakta om vitlöksodling i Sverige på svenska. När jag började skriva om vitlök var det nästintill Åke Truedsson som bara gav ut skriven text.

Nu slutar jag att vara långrandig och blir istället långradig.  Fyra meter långa blir raderna som jag planterar bondbönor i. Igår kväll blev det 9 meter, ca 50 frön sådda. Nästa vecka fyller jag på med lika mycket och ytterliggare en sådd veckan efter. Detta för att det är mycket som ska hinnas med under våren samt för att sprida skördearbetet. Bondbönor är gott, nyttigt och en bra kultur i trädgården men att ta tröska bönor tar sin lilla tid. Sortern för i år är Bunyards Exhibition, en sort jag har läst ska vara väldigt välsmakande. Jag köpte fyra påsar på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik, priset var förmånligt.

Vica Faba

Bunyards exhibition

För min såmaskin är fröna för stora, den krossar dem. Därför fick det bli kratta, kupare och planteringspinne som gjorde mig sällskap. För att få rätt längd på raderna använde jag mig av mitt gamla famnamått eller som det uttalas på mitt modersmål, fajnamått.

Fajnamått

Redskapspark

Leave a Reply

*