skiftande väder

Vad som är normalt eller inte normalt denna höst/vinter när det gäller väder är svårt att säga. Troligen är det inget att ägna för mycket tankeverksamhet åt utan bättre att bara förhålla sig till det. Som lekman sitter jag ändå inte inne på den mängd data det krävs för att analysera väder men den insikten besitter jag att veta att det är skillnad på väder och klimat.

Hösten/vintern 2017-18 har varit skön på det sätt att det bara varit att underställa sig vädrets makter. Väldigt mycket nederbörd med mildväder från november till februari har gjort att mycket av trädgårdsarbetet fått vänta. Jorden har varit för blöt och tung att hantera. För vitlöksodling innebär det risk med blöt jord vintertid men så länge det inte står vatten i landet är risken mindre. Mellan bäddarna stod det stundtals vatten men efteratt jag vände jorden försvann det problemet. Med riklig nederbörd vintertid försvinner mycket näring därför lägger jag på lite extra nu under våren, när den nu vill infinna sig.

I skrivande stund är det nollgradigt och snö faller i kraftig blåst. Mars bjöd på rejäl vinter även här i Skåne. Kodaver och Alexandra samt Chinense White hade tittat upp innan snön täckte oss. Efter snön försvann för ca 14 dagar sen har den dessvärre återkommit vid några tillfällen för att snabbt försvinna igen. Däremellan har vi haft dagstemperatur på 7-8°c och nattemperatur på 1-2°c vilket lockat upp fler ur jorden. Nu väntar några dygn med kyla igen och för mig betyder det att såga ner lite tall och gran, något annat kan jag ändå inte göra utomhus. Vad det innebär för vitlöken med denna ovanliga säsong vet jag inte helt och hållet. Vitlök uppskattar tjäle och kyla men då innan den börjar spira på våren. Blöt jord uppskattar den inte så utvintringen kan bli större i år? Halslök på typ1-lök är ett återkommande problem på våra breddgrader men i år är det än mer tvära kast i temperaturen.

Vi summerar i september och konstaterar än en gång att det enda vi vet om svenskt väder är att det är skiftande. Bara inte klimatet förhåller sig så.

Leave a Reply

*