Lite uppföljning!

En sommar har gått och vitlöken torkat. I helgen putsade jag vitlöken en sista gång. Jag klippte av stjälken, rötter och på de som behövde drog jag av ett lager skal för att få bort jorden. Utsädeslöken separerade jag redan vid skörd, de växte även i separata rader.

Alexandra planterade jag som bekant små klyftor av men skörden blev bra ändå. Av ca 200 st lök blev en så stor att den kvalade in som utsäde, de andra fungerar bra som matlök. Uppskattningsvis runt 10-talet lök blev liten och sorteras bort som inläggningsmaterial.

allium sativum ophioscorodon

6kg Alexandra

Sammanlagd skörd från ca 200 små klyftor blev 7,5 kg torkad vitlök. Var där 3 st dubbellök så var det allt. 1,5kg har jag gett bort till bekanta och i utbyte  mot en fungerande frys. Alexandra har en god smak och tack vare dess stora klyftor är det bra vitlök att ha i köket trots att de är lite mindre, du får mycket vitlök ändå. Samtidigt finns där nackdelar med Alexandra och det är att klyftsättningen blir oregelbunden. Det har inte varit en riktig vargavinter i år vilket har sin inverkan men tror även att genetiken har en inverkan. Någon odlare har slutat att odla Alexandra då det upplevs som att den dras virus men det är inget som jag sett någon direkt påverkan av i min odling förutom att blasten ibland har lite väl ljusa ränder i sig. Trots detta är Alexandra en odlingsvärd vitlök men jag kommer satsa på andra sorters marbled purple stripe som är mer stabila i sin klyftsättning.

Kodaver skördade jag 20 st lök av till en vikt av 1,7 kg. Bra medelvikt men även den lite oregelbunden i klyftsättningen. Intressant vitlök då den på vissa plantor sätter en topplök som närmast är att likna med en pseudotopplök. Den liknar topplöken som finns på de asiatiska sorternas vitlök som pyongyang och korean red men innehåller inga bulbiller. Jag har får leta vidare och se om där är någon som har något svar om dess ursprung. Bulbillerna och topplöken liknar i övriga fall de som finns på marbled purple stripe lök generellt.

Allim sativum ophioscorodon

Pseudotopplök på Kodaver.

Av de 18 st klyftor jag planterade av Alexandra till utsäde skördade jag 18 st lök till en vikt av 1,5kg. Helt ok medelvikt men precis som med Kodaver kommer den troligen att öka med hjälp av den jordförbättring som måste till i den styva leran. Som tur är får jag hästgödsel hemkörd vilket är en bra förutsättning på evinnerligt jordförbättringsarbete med lera.  Arrendatorn är en förståndig man som gödslat jorden med stallgödsel under många år för som han sa det “det är mask i min jord vilket inte alla bönder har”. Men som ytterligare hjälp använder jag mig av effektiva mikroorganismer (EM) för att öka upp livet i jorden. Dessa kommer jag att tillföra i samband med att jag får ner gödsel och annan humusbildande material i jorden samt under växtsäsong som besprutning. Som tur är bor jag på cykelavstånd från Mikrojord som har enormt intresse och kunskap om ämnet. Om du bokashikomposterar ditt hushållsavfall får du egenproducerad EM. Jag gör det inte (än så länge) och får således köpa in mina mikroorganismer.

Oavsett min minutiöst kontrollerade odling så är där en som i sin lojhet slår mig på fingrarna i år, nämligen min mamma. I samma pallkrage som jag skördade medioker vitlök förra året dök där upp en planta. Enligt vad hon sagt tror hon att det är en kvarglömd klyfta men jag tror att hon petat ner den själv. Oavsett, löken blev stor med bra klyftsättning och jag tror att det är en Siberian Red. Se själv.

Spontan siberian red.

 

Leave a Reply

*