Mekanisering!

Kroppsarbete i alla ära men vurma för det gör bara de som kan välja bort det och de som inte vet bättre. Nu ska vi inte möta kroppsarbete med ägandeförakt utan i rätt mängd är det lika skönt som att gå på gymmet. På min kolonilott fungerade det bra med spadar, grepar och krattor men eftersom mina arealer blivit större och möjligheten att odla ökat i omfattning behövs nya grepp. Ett sådant är en såmaskin. Ligga på knä i kall jord har en lockelse men när det blir för länge känns det helt enkelt i kroppen.

Överums bruk!

Överums bruk!

En sådan införskaffade jag mig för något år sen men inte haft möjlighet att använda den. Modell äldre är den och inköptes via annons för någon hundralapp. Mycket finnes och teknik med snygg patina, det gillar jag. Dessvärre medföljde ingen instruktionsbok  men med den lilla vana jag har av att ta resåningsprov från större maskiner har jag knepat och knåpat. Tyvärr är där inget lock men det går lätt att åtgärda.

Såtabell

Såtabell

På handtagen sitter denna tabell. Justerar jag spaken ändras sållet och fröna trillar ut enligt det avstånd som tabellen visar. Fiffigt och smidigt men säg den glädje som inte har smolk i bägaren. Ärtor går finfint att så, ärtornas storlek är inget hinder i maskinen. Däremot fungerade det inte med bondbönor. De är helt enkelt för stora och mals sönder på vägen ut ur maskinen. Tyvärr väldigt tråkigt för bondbönor sår jag så fort jag bara kan men då är jorden oftast kall för min kropp. Tyvärr får det bli lite primitivt jordbruk där jag hypar upp rader och sen lägger bönor däri. Ärtor, som jag sår ungefär samtidigt, kan jag liksom bara tuta och köra med. Tidigare har jag tagit resåningsprov på gräsmattan för att justera inställningarna. Fasaner och duvor nu väldigt glada då de fick äta upp ärtorna och de krossade bondbönorna.

radmarkör

radmarkör

överumsbruk

tillpackare

Radmarkören är en sinnrik uppfinning men på detta exemplar blivit utsatt för en uppfinning som inte riktigt gagnar dess syfte. Några rep håller den på plats men den hänger och slänger för mycket. Blir att skruva av den tills jag kommer på något bättre och under tiden på jag märka ut raderna men pinnar. Det här kommer att bli kul.

framhjul

framhjul

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Mekanisering!"

  1. on April 13, 2018 at 9:07 am