Bulbillerna!

Den som är observant och en vanebesökare av min blogg kommer att på nedan bild se att vi skaffat nytt skrivbord. Det är en helt korrekt iaktagelse men bilden berättar egentligen mer än vad den visar. Vi har nämligen även flyttat. Nu är jag inte begränsad av en kolonilott, som under åren i diaspora glatt mig högaktligen, utan har större utrymme att bre ut mig på.

Säsongen 16/17 kommer inte innebära så många klyftor planterade, vi flyttade nu under hösten vilket innebar att jag inte hinner förbereda jorden så pass väl som jag vill utan det fick bli att gå ut på en plöjnad och strö ut benmjöl innan jag grävde det lilla vitlöksland jag hann med. Vissa saker är intressant att jag glömmer bort så snabbt, uppvuxen på lerjord med varit på kolonilott med lätt jord. Satte grepen i åkern och fann styv lera, hur mycket längre tid det tar att gräva. Nu har åkern varit i bruk i många år så den var full av nerharvad halm och full av maskliv vilket ändå ger mig stora förhoppningar om nästa år skörd.

För att inte ta med mig gamla försyndelser till den nya jorden har jag fått beställa nytt utsäde och ta vara på bulbiller. Nytt utsäde köpte jag från finska nyttoväxtföreningen i form av Kodaver. Jag odlade den förvisso själv i pallkrage i Veberöd i år men skörden blev medioker pga dålig jordblandning och gödning och Kodaver är en sort jag inte vill vara utan. Tyvärr hade nyttoväxtföreningen slut på de andra sorter som var av intresse men det kommer fler år. Alexandra är en sort som jag inte vill eller kan vara utan, där beställde jag från min leverantör och fick fina lökar levererade. Juana på Jylland hade ett intressant utbud vilket kliade i fingrarna och en beställning gjordes.

Resten fick bli bulbillodling, ca 6 sträckmeter och jag hinna med någon till. Har sparat en sort jag inte riktigt vet vad det är för något men trevlig lök levererade den i år. Att odla från bulbill är något som jag bestämt rekommenderar. 1. Första anledningen till varför jag rekommenderar är att ni får snabbt ekonomi i odlingen. Jämfört med typ1 och typ2lök är där inte lika många klyftor på de topplöksättande sorterna vilket innebär mindre utsäde i form av klyftor. Odlar ni samtidigt från bulbill får ni snabbt upp en bra utsädesmängd. 2. Bulbiller eller luftlök som de oxå kallas har inte varit i kontakt med jord vilket innebär att de inte har någon jordburen smitta. Om ni kommer över en vitlök som verkar intressant, ta topplöken och ät upp klyftorna så är ni på säkra sidan. 3. Vissa sorter behöver förnyas. Vill du fortsätta odla stabil vitlök så förnya under tiden så kan du successivt fasa ut klyftodlade sorter som blivit instabila men ändå behålla sorten. 4. Det är lärorikt att följa en utveckling från bulbill till fullstor lök. Det tar ca 3-5 år men du får tänka efter och förstå varför de växer på olika sätt vilket gör dig till en bättre odlare. 5. All bulbillsådd behöver inte bli till utsäde. Som ni kommer att se på bilderna nedan har olika sorter olika stora bulbiller. De minsta kan ni ta och odla till klippgrönt, lägg i en kruka och jord ovanpå så kan ni klippa ner det och använda som god gräslök. De största sorterna ger redan första året bra storlek på löken som ni kan använda till inläggningar. Nu till bilden.

Allium sativum ophioscorodon

Bulbiller från marbled purple stripe varianter och rocambolelök.

Innan de åker i jorden på ca 2cm djup och 5 cm avstånd sorterar jag ut de största luftlöken. Topplöken som jag skördar tar jag från de största lökarna för att bibehålla bra utsädesmaterial. De två översta lådorna innehåller luftlök från Estnisk röd och Alexandra, två marbled purple stripe-sorter. Den nedre raden är sorterna New York och Bavaria, två rocambolelök. Den sistnämda gruppen är de som ger störst topplök och snabbast blir fullstor lök. Marbled purple stripe-gruppen kommer inte långt därefter. Varför jag valde dessa sorter är för att jag dels vill förnya dem men även för att de är lätta att hantera vid sådd. Att stå ute på en leråker och pilla ner luftlök som är mindre och smalare än en havrekärna tillåter inte mitt tålamod och min finmotorik. Då är det lättare med de ärtstora rocambolerna. Nästa år skördas de samtidigt som de klyftsådda och även där sker en gallring. Enhetslök premieras som nytt utsäde, därefter de största klyftlöken.

Så var det med det.

Leave a Reply

*