Bondfångeri!

Såg på Sydnytt igår att tidiga grödor är än tidigare skördeklara i år pga den varma försommaren. Samma sak gäller i mitt trädgårdsland. Inte bara jag har upptäckt att bondbönorna är klara att skördas utan även kråkor, duvor och andra gourmander. Torkans inverkan har gjort att plantorna inte är lika höga som andra år och viss skördeförlust blir det när jag får ta baljorna i förtid, det är ojämn mognad. Men det går jag liksom ta med i kalkylen, antingen väntar jag och  låter jag de redan mogna baljorna ätas upp av fåglar eller så skördar jag nu och får med omogna baljor. Valet var lätt för  mig då jag under två år fått min skörd förstörd av djur eller sjukdom.

Sorterna jag odlar i år är Aquadulce Claudia och Luz de Otona från Suttons. Påsarna köpte jag på lilla fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund som har bra sortiment och bra priser på fröer med utgånget eller kort bästföredatum. I jorden kom dessa den 19e mars vilket för mig är rekordtidig skörd. Fiberduk lades på för att förhindra fåglarna att äta upp dem samt att få en jämn fukta.

Vica Faba

Rekordtidig sådd.

Bästföredatumet på dessa var våren 2015 men 100% av de sådda grodde och kom upp. Eftersom jag inte tänkt ta utsäde odlade jag dem bredvid varandra i samma land. Har man ont om plats och vill ta utsäde men minimera risken för korspollinering är ett alternativ att så dem vid olika tidpunkt för att undvika samtida blomning. Om sorterna man odlar dessutom har olika utvecklingstid kan man utöka sina säkerhetsmarginaler genom att så den tidigare sortern först. Men sådant behövde jag inte tänka på i år.

För en månad sedan.

För en månad sedan.

Trots bevattning och ett bra täcke med gräs och annat grönt har årets varma och torra försommar gjort sig påmind. Plantorna blev inte så höga som de brukar bli innan de började blomma och sätta baljor. I landet behöll jag de självsådda plantor av hongungsört som dök upp, dels ser det trevligt ut men jag vill även gynna pollinatörerna. En omgång nässelbevatning har de fått men förra året gödslades landet med färsk hästgödsel och färskt gräsklipp till kålplantorna. Innan sådd vände jag ner basalt stenmjöl.

Vica Faba

Vica Faba

Så igår plockade jag baljorna och idag tröskade  jag dem. Skörden på ca 4kvm blev 1210 g vilket jag nu efter snabb förvällning fryser in. Skillnaderna mellan sorterna är att Aquadulce är något tidigare med längre baljor och större frö. Luz de otona hade en ojämnare mognad, dvs något senare mognad, mindre baljor men fler och mindre frö.

Nu klipper jag av plantorna ca 5 cm ovan jord, gödslar och hoppas på ny skörd i höst. Bara inte kaninerna äter upp plantorna. Och med det avslutar jag att säga att jag tycker det ska bli skönt att flytta från detta koloniområde.

Leave a Reply

*