Delikatesser!

Vissa delikatesser går inte att köpa. Mjölksyrad vitlök är en av dessa vilket jag förra året fick erfara. Mjölksyra bladverk med ormlöken är fantastiskt gott. Om ni har receptet sedan tidigare finns det att läsa hos Eldrimmer.

Vis av erfarenheten planerade jag att mjölksyra mer denna säsong. Därför planterade jag bulbiller från rocamboler och marple purpled stripe, varianter som har snabb utveckling på bulbillsådd. I år kom purple haze och bavaria (rocambole) upp i storlek som mindre purjo vilket gör det lönsamt att odla från bulbill. Tanken var att jag skulle skörda innan klyftsättning men den varma försommaren har snabbat på förloppet och ställd inför faktum är det bara att hantera.

allium sativum ophioscorodon

bulbillsådd av olika varianter. störst purple haze, minst leningradskij.

 

allium sativum ophioscorodon

bulbillsådd bravaria omgiven av klyftplanterade dukat (tv) och korean red (th)

allium sativum ophioscorodon

kodaver och purple haze.

Väl i köket valde jag att separera bladverk och topplök från löken, detta för att jag valde att koka dem olika tid innan de lades på burk. Förra året såg det ut så här.

allium sativum ophioscorodon

klyftor på varande.

Processen är enkel. Se till att du har burkar, jodfritt salt och vinäger hemma. Själv använder jag ofiltrerad ekologisk äppelcidervinäger då jag inte hunnit göra egen. Saltet löses upp i varmt vatten (2msk/l) som får svalna till rumstemperatur, burkarna värms i ugnen och löken kokas snabbt upp och läggs varma i burk. Innan de försluts slår jag på 5 tsk vinäger och sen ser jag till att ingen grönsak kommer ovan vattenytan. Efter detta låter jag den stå i rumstemperatur en vecka och sen ställs den svalare. Otroligt gott tilltugg, bara gör det.

allium sativum ophioscorodon

färdig produkt.

Luckan som blir i grönsakslandet fyller jag och stortösen upp men broccoliplantor. Nu hoppas jag på regn.

 

 

9 Comments to "Delikatesser!"

 1. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  July 13, 2016 - 8:20 am | Permalink

  Hej David, det var ett tag sen. Hur går det med alla dina projekt?
  Läste det du skrev om ormlök o mjölksyra…och jag undrar vad du menar med; tar all topplök…för att den tar kraft från vitlökarna…?
  Just nu börjar all min blast att snurra och bilda en liten lök i toppen, blasten är ca meter hög. Vad bör jag göra nu? Vad kan jag göra med topplökarna egentligen mer än att tillaga något ätbart? Ska jag ta bort all topplök innan den växer sig större?
  Min målsättning med denna min första vitlökssäsong är att förhoppningsvis få stora smarriga vitlökar – att fläta fina flätor att ge bort i present och pryda mitt kök förstås.
  När börjar du skörda?
  Vore skoj att höra från dig!
  Hittar inte din e-postadress pga datakrasch tidigare så jag skriver mina frågor här.
  Glada hälsningar Eva-Britt

 2. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  July 13, 2016 - 12:46 pm | Permalink

  Hej, tack för tips! Nu ska jag snarast klippa topplökarna och använda i maten. Jag köpte estnisk röd, bavaria, kaukasisk röd, siberian röd av dig då din Alexandra var slut. Dina bilder på den stora Alexandralöken inspirerade mig då att kontakta Finland på den adress du gav mig och där fann jag Alexandra. Alla har kommit upp och blasten är kraftig, hög och grann. Jättekul! Förra året skördade jag Aglio Rosso med styv blast och topplök och på “garlic Braiding YouTube ” kan man lära sig att göra en flätliknande uppsättning som fungerar som en fläta. Det är tyngre och lite krångligare men det fungerar.
  Mina understa blastblad är fortfarande gröna så då är det nog inte dags att börja skörda?
  Önskar dig god skörd!
  Eva-Britt

 3. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  July 15, 2016 - 6:33 am | Permalink

  Hej, jag skrev tyvärr fel adress. denna adress gäller hårda stjälkar: How to Braid (tie) Hard Neck Garlic./E-B

 4. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  July 27, 2016 - 9:19 pm | Permalink

  Hej igen! Idag skördade jag det mesta av vitlöken och där finns många fina estnisk och siberian röd som kommer från dig.Har hängt upp på tork och inte kunnat väga än men tippar på 75-80gr. Nu undrar jag om du vattnar eller ger någon slags näring så här på sluttampen? Har 9 Alexandra kvar i jorden som fortfarande har grön blast med understa bladparet vissnat. Hoppas innerligt att lökarna ska bli bamsiga och låter dem stå kvar ett tag till. Har du provat att mata dina med något eller ska jag avstå från att göra något? Dom har inte fått vatten på flera veckor. Tror du dom fortfarande växer?
  Det här med vitlök är verkligen buskul!
  Hälsningar Eva-Britt

 5. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  October 9, 2016 - 8:25 am | Permalink

  Hej igen! Skördade mina Alexandra från finska nyttoföreningen 7/8. Vågade inte låta dom stå längre men det kunde jag ha gjort då dom var superfina! Var rädd att dom skulle dela sig. Nästa år kommer dom att få stå kvar litet längre. Lökarna är stora och granna Den största vägde 190g och övriga 120 – 125 ungefär. Som du förstår är jag helnöjd och vill tacka dig för all inspiraton och kunskap du delar med dig av! Vitlöksodling är beroendeframkallande!
  Hälsar glada E-B
  Nu bereder jag mina bäddar inför vitlökplanteringen om några veckor. Varvar kompost, stenmjöl, jord, kalk, benmjöl m.m. som ska få stå och musta till sig några veckor. Tänker sätta Alexandra, Kodaver, Sibirisk och estnisk röd.

Leave a Reply

*