Dvärgfotingar, lökmal och fusarium!

En treenighet uppenbarar sig i mitt vitlöksland. Har aldrig tidigare haft med bibliska liknelser att göra men nu är det dax. Har haft några Leningradskij under uppsikt då deras växtsätt avvek från de övriga. De var främst lägre men även deras blad tydde på missväxt. En av de två rättade till sig och liknar övriga medans den andre fortsatte vara liten och märklig. Jag gjorde sagan kort och grävde upp plantan, dumt att den skall stå där och konkurrera med de andra. Såg direkt att den var uppfläkt men när jag tittade närmare kryllade det av små små vita larver samt att där var någon röta. Efter påpekande av en väldigt sakkunnig som tittade närmare på bilden, uppenbarade sig en larv inte så långt ifrån rotplattan.

allium sativum ophioscorodon

dvärg och missväxt Leningradskij.

Symphyla, Acrolepiopsis assectella och fusarium

Symphyla, Acrolepiopsis assectella och fusarium

Dvärgfotingarna är de vi små larverna och centralt, ca 7 mm från rotplattan, syns en larv. Gissningsvis är det en lökmal då jag tidigare haft med dem att göra Det röda är patogenen fusarium. Min gissning är att larven angripit löken och dvärgfotingarna hängt på. Med sig har de haft fusarium som angripit hela löken, därav dess missväxt. Dvärgfotingar brukar mest ät rötter men här har de bjudits in av larven på en efterfest som heter duga.

Troligen kommer fler lökar vara angripna men inga visar än så länge några symtom. Skall testa och se om turex har någon verkan mot lökmalen, det kan även vara kålfly (Mamestra brassicae). Mot dvärgfotingarna vet jag faktiskt inte vad att göra.

Google håller koll på vad en gör. Fotograferas vissa motiv ofta så har google en assistent som fixar bilden åt dig.

allium sativum ophioscorodon

stilleben

Ganska snyggt och effektfullt må jag säga. Några bilder till på skadade lökar lär det bli.

Leave a Reply

*