Röta.

Som jag tidigare skrev var det en klyfta Alexandra som inte ville gro. Nyfiken som jag är av naturen grävde jag givetvis där klyftan skulle ha grott och fann den, i väldigt dåligt skick.

allium sativum ophioscorodon var Alexandra.

Botrytis.

Klyftan var mer eller mindre delad när jag fick upp den men ytterskalet är i övrigt intakt. Vid närmare anblick ser man några röda ringar vilket tyder på angrepp av botrytis. Men vad som är hönan och vad som är ägget vet jag inte. På bilden kan även några mångfotingar skådas och jag undrar om dessa kan ha angripit klyftan och i ytan där det bitit sig in har botrytis fått fotfäste? Vintern har ju varit gynnsam för tillväxten av botrytis, dvs blöt och mild. Jag har övriga växande plantor under uppsikt, Alexandra har sitt eget land i år.

 

Förutom ogräsrensning, gödning och bevattning är det viktigt att hålla odlingen under uppsikt för sjukdom. Klyftor som inte kommer upp, plantor som är miss eller dvärgväxta samt har någon form av missfärgning är symtom på att något inte står rätt till. Börja med att gräva bort jord från klyftorna som inte kommit upp, syns inga tecken på att gro eller de som i detta fall är ruttna, gräv upp dem. Plantor som utmärker sig på ett negativt sätt jämfört med andra bör oxå avlägsnas för att minimera eventuell smittspridning. Visst får man skörda färre antal fullväxta lökar men färsklök är väldigt gott samt att det hade troligen i slutändan blivit så ändå.

Leave a Reply

*