Du sår väl ändå vårråg?

Det blir ett mellanår i år. Oftast brukar ett sådant konstaterande vara en efterhandskonstruktion för att göra misslyckandet känslomässigt hanterbart, helt enkelt som ett försvar rationaliserar man. Nu har jag haft några mellanår för några grödor. Har det inte varit kaniner så har det varit duvor, kråkor eller sniglar som kalasat på det jag velat äta. Torka och oförtjänt mängd ogräs av olika kaliber har gjort jordelivet tungt för mig. Så, för att inte lägga ner onödigt arbete och för att fortsätta odla med den mentala hälsan i behåll har jag redan nu förutsatt att 2016 blir ett mellanår och vidtar åtgärder därefter. En åtgärd är att gröngödsla mer. Det gynnar jorden samt insektslivet men är bra om du inte vill lägga ner tid på att ogräsrensa. Du sår en huvudgröda som förhoppningsvis konkurrerar ut annan växtlighet, denna myllar du sedan ner i jorden och näringen återgår där den kom ifrån. Förutom näringen bidrar förmultningsprocessen i jorden till ett rikare mikroorganistiskt myller samt att det strukturförbättrar.

Först ut är vårrågen Petrus. Fördelen med denna är att den går att så tidigt på våren och att den etablerar sig snabbt innan oönskade grödor tar över. På kort tid bildas stor mängd grönmassa, Petrus blir över 2 meter på en säsong och för att kunna bli detta har den långa rötter som letar sig ner i backen och tar upp näring från djupare jordlager. Dessutom är råg inte släkt med någon annan gröda jag odlar vilket gör att den inte påverkar växtföljden negativt. Tummen upp helt enkelt. Höstråg har oxå dessa fördelar plus att den övervintrar vilket minskar näringsläckaget under vintern. Nackdelen med råg är att bin, humlor och fjärilar inte kan ta nektar. Därför sår jag på andra land något av eller i kombination av blommande grödor såsom klöver, honungsört, senap, solros, tagetes eller lin. Fint och nyttigt.

sårör

Såröret använder jag inte ofta men för ändamålet att så spannmål fungerar det ypperligt. Kornen kommer jämt över hela landet och jag är svag för det radsådda, det är helt enkelt vackert.

2 Comments to "Du sår väl ändå vårråg?"

  1. D.Hult's Gravatar D.Hult
    April 3, 2016 - 9:21 pm | Permalink

    radsår du vårrågen av någon annan anledning än att det blir vackert för ögat

Leave a Reply

*