nu fortsätter vi.

Om snön är borta så bör vitlöken har tittat upp hos de flesta. Några sorter har troligen redan gjort det under senvintern och förhoppningsvis har de överlevt. Nu på vårkanten inser jag vikten av tydlig dokumentation vid höstens plantering och uppskattar att jag var noggrann. En fördel är att veta vilka sorter som odlas och var, det är grundläggande för det mesta i grönsakslandet. Vissa sorter är senare än andra så om inte alla sorter är uppkomna kan det vara sortberoende. Sen, hur många av var planterades. På kolonin är det Leningradskij och Alexandra som har bortfall på fem respektive sju %. Det är försumbart då det kan bero på omvärldsfaktorer såsom fåglar eller gnagare varit i farten. Det kan bero på sjukdom men om inte fler symtom finns så är det antingen tämligen harmlös sjukdom eller så stärker det tesen om omvärldsfaktorer. Leningradskij är även den enda sort som det blev en dubbelklyfta planterad av samt är den sort som kaninerna ätit mest av. Dubbellöken gräver jag snart upp och äter som färsk.

En lök som däremot är under observandum är den jag kallar Polsk Purple Stripe. Uppkomst är 100% men en planta ser lite blek ut och har ett märkligt växtsätt där endast ett blad kommit upp. Bladet är dessutom gulstrimmigt vilket är symtom på mycket men kan vara virusangrepp. Jag får helt enkelt ta en vända ut snart för att se vad som händer i vårsolen. Fortsatt missbildning och missfärgning gör att jag även då äter upp löken i förtid.

allium sativum var. ophioscorodon

Misstänkt sjuk purple stripe

 

Bulbillerna jag planterade i höstas växer på bra de med. I år odlas de inte för att jag skall förnya sorter utan för att de skall mjölksyras. Runt midsommar åker de större upp innan eventuell klyftbildning då de fortfarande är mjälla och fina.

bulbiller

bulbiller av dess olika slag.

Båda raderna på bilden ovan är vitlöksplantor av bulbiller sådda hösten 2015. De längst upp i bild är en blandning av sorterna Purple Haze och Bavaria, båda sorterna är sk Rocambole. Bulbillerna är således tämligen få per topplök men stora som åtminstone torra kikärtor. Storleksmässigt skiljer sig inte plantorna från de klyftsådda. Skördade kommer de förhoppningsvis vara sololök stora som en golfboll eller klyftlök runt 25gram. De små plantorna som mest liknar späd gräslök är bulbiller av en Purple Stripe. Dess topplök innehåller många bulbiller som har storleken av en vetekärna. Skörden av dessa kommer bli stenkulestora på sin höjd men blir ändå läckra tillsammans med vatten, salt och vinäger.

Så, hade det inte varit för kaninerna och deras glupska aptit hade jag varit nöjd. Förra året bet de av löken tidigt på våren men i år har de fortsatt och angripit löken åtminstone än en gång. I och med den tidigare värmen på våren blir kaninerna mer aktiva men har svårt att hitta föda, förutom i mitt vitlöksland då. Förra året repade plantorna mod men jag vet inte hur det blir med dem som i år bitits av fler gånger och det ganska hårt. Vi får helt enkelt se och under tiden går jag och muttrar över kaninerna.

1 Comment to "nu fortsätter vi."

Leave a Reply

*