Vårplantering!

Eller nu vad jag skall kalla det? Vinter har det knappt varit och någon egentlig vår är det inte. Visst hade vi snö och kyla i slutet av Januari men sedan dess är det något mellanting. Strunt samma, det är februari och jag hade en pallkrage över i Veberöd samt att www.slangehvidloeg.dk säljer ut vitlöksutsäde till förmånliga priser. Vårplantering av vissa sorter har tidigare gått bra och ju tidigare desto bättre är det om de kommer direkt i backen. Några brukar sätta dem först i kruka och sen plantera om dem i landet senare under våren och båda metoder går bra. Varför jag nu inte kunde motstå kliet i fingrarna var att det är sorter som jag gärna vill ha i min utsädesodling. Korean Red odlar jag på kolonin men den tar jag inte med mig vid flytt, Wonha har jag tidigare odlat och Pyang Yang har jag haft men det var troligen inte rätt sort. Varför jag så nallat vill ha dem är enkelt, smaken. De är små men fan så goda, inget silverskinsvavligt utan bara het vitlökssmak. Använder dem när jag göra kimchi eller annan syrning där vitlök passar bra. Här kommer en kort presentation av dem.

allium sativum ophioscorodon

Korean Red

Som brukligt, 4 klyftor per lök. Löken på bild väger 23 gram och den enskilda klyftan 7gram. Ni förstår att det inte är några stora vi pratar om men här får smaken tala. Planterade alla 5. Bulbillerna blir stora och är tacksamma att föröka. Jag tar bulbiller från kolonin om någon är intresserad. En östasiat, typ5.

allim sativum ophioscorodon

Pyang Yang

Ännu en koreansk sort, en östasiatisk, typ 5, lök. Bland anglosaxarna kallad asiatic. Namnet klingar bekant likt nordkoreas huvudstad och det är där den är kommen från. Vikten på löken är 24 gr och består av 8 klyftor vilket vi alla förstår att det är mindre klyftor. Den version av pyon yang jag tidigare odlade såg inte alls ut så här, den bestod av färre större klyftor per lök. Just östasiaterna brukar gå bra vid vårplantering vilket gör det lite mer spännande. Jag har tidigare inte vårplanterat en östasiatisk vitlök då dess begränsning är dess korta lagringsbarhet. På våren brukar det inte inte finnas bra utsäde att tillgå men Juana lagrar vid bra temperatur, ca 20¤C. 5 st kom i jorden. Topplöken på denna sort blir stor, dvs avlång som en strut. Storleken på bulbillerna lär oxå vara stor.

allium sativum ophioscorodon

Wonha

Nordkorea har inte i mina ögon sett bidragit till att dra ljus över mänskligheten men spännande vitlöksorter finns där. Sen är det inte Kim-dynastin som gjort att de finns där utan har funnits i landet sedan länge. Wonha har jag odlat tidigare men kasserade den då den inte gav någon storlek. Sådant har jag nu lärt mig förbise och uppskattar nu andra kvaliteter. 25 gram vägde löken som bestod av 4 st klyftor. 7st kom i jorden. Även Wonha är en östasiat, typ 5, asiatic.

Ner i jorden kom dem. Pallkragen var förberedd sedan i höstas med hästgödsel, benmjöl och stenmjöl. Jag pudrade på ca 0,2dl benmjöl som jag vände ner innan plantering samt att mellantösen bistod mig i att sprida ut stenmjöl. Kalk slängde jag på alla pallkragar som bryts och förs ner i jorden. Vitlök gillar kalk så om ni vet med er att er jord saknar kalk, kalka.

 

Leave a Reply

*