Säsongen börjar.

Eftersom jag inte besöker kolonin varje dag blir varje besök lite mer spännande. Nu på vintern blir besöken färre men nästa gång måste nu bli snarare än det var förra gången jag besökte. Vitlöken har tittat upp och kaninerna har hittat dem. Några var avbitna men det är som tur några bulbillsådder jag odlar för att kunna mjölksyra färsklök. I veckan blir det till att åka ut och sätta upp lite stängsel runt vitlöken, slänga ut stenmjöl och göda men lite benmjöl.

allium sativum ophioscorodon

allium sativum ophioscorodon

Även i år är det de polska sorterna (som jag kallar dem) som tittar upp tidigast. Även Leningradskij har börjat synas och som jag tidigare nämt, bulbillsådder av olika sort. Bra eller dåligt att de kommer upp så tidigt? Vintern har varit obefintligt förutom för en vecka sedan då vi hade en period på en ca en vecka med snö och kyla. Detta påverkar givetvis att de kommer upp tidigare. Förra året syntes de inte förrän i februari och även det får räknas som tidigt. Skörden blev ändå bra av dessa tidiga. Nackdelen är det jag skrivit ovan bilden, kaninerna har inget annat att äta så de tar, förhoppningsvis, smaklig tugga av primörerna. Det gjorde de förra året och det var inget som märktes som nackdel när de skördades. Jag ger en extra pyts gödning under våren för att kompensera eventuellt bortfall.

Gödning var det ja och jag har skrivit att jag ska ge sten och benmjöl i veckan som kommer. Stenmjölet lägger jag på nu och myllar ner (tillsammans med benmjöl) för det tar längre tid att brytas ned och tas upp av växten. Nederbörden tillsammans med tiden är två hjälpande faktorer i detta. Benmjölet ger en relativt snabb gödningseffekt vad det avser kväve vilket behövs nu när de börjar växa. ca 0,2dl mjöl per m2 ger jag nu på våren vid två tillfällen. Så fort jag får tag på gräsklipp lägger jag på det.

När det gäller bevattning hjälper gräsklippet till för att förhindra avdunstning vilket ger en skyddande effekt. De år som jag inte täckodlat torkade jorden snabbt ut men jag är försiktig när det gäller bevattning. Jag häller det från kanna så nära markytan som möjligt och helst gör jag det på morgonen. Bevattning med hjälp av slang eller vattenspridare skapar en fuktig miljö vilket gynnar svartmögel och rost. Vattnar jag på morgonen tar värme och vind bort stor del av fuktigheten och vilket inte görs nattetid (om det inte blåser mycket). I och med avdunstningen är högre dagtid vattnar jag inte med vattenspridare eller slang då för mycket vatten går förlorat.

Men härligt är det att säsongen börjar. Det kliar rejält i fingrarna, speciellt efter att jag beskurit fikonträdet här hemma.

fikonträd

 

Leave a Reply

*