Äntligen ett samlat grepp!

Märkte att jag inte skrivit något alls på ett bra tag och ingen sortlista för säsongen 15/16 har jag publicerat. Lönearbete och hemarbete är det som upptar min tid. Än så länge har vintern varit en lång höst, när jag planterade de sista klyftorna hade vi någon dag av blötsnö. Den senaste veckan har varit annorlunda med kyla och snö som nu återgått i tö. Dock väntas en kallperiod igen som jag tacksamt tar mot. De sorter jag odlar blir bäst när vintern har varit lång och kall vilket är för sent nu men mer kyla blir lite plåster på såren dock. Även andra saker har en kall vinter en positiv inverkan på, tex sniglar och växtsjukdomar. Än så länge har inga av mina lökar tittat upp och det skall de inte ha gjort, sorterna kommer upp först i februari-mars samt att jag inte har kylbehandlat dem innan plantering.

I tidigare inlägg har jag beskrivit för mig nya sorter för i år bla och Dukat. Denna säsong har jag inte satsat på nya sorter då jag tycker det startfält jag har ger mig den skörd jag eftersträvar dvs stora lökar med stora lättskalade klyftor som har bra lagringsduglighet. Smakspektrat är jag nöjd med även om jag saknar spanish red samt antonik. Den sistnämnda har jag själv aldrig odlat men av en förtrogen bekant rekommenderas den varmt just pga dess smak. Sen ger mig sorterna jag odlar även ormlök som blir till en delikatess när den syras och det är just denna aspekt som är säsongens stora förändring jämfört med förra. Jag odlar några rader just i ändamålet att mjölksyra dem. I övrigt är det som förra säsongen, jag odlar till utsäde i Veberöd men med skillnaden att till hösten säljer jag inget. Vi planerar att flytta och jag vill ha allt utsäde själv  då jag räknar med ett större trädgårdsland. Den lök som inte kvalar in som utsäde får min familj att äta.  Skörden från kolonin äts upp eller blir till nytt utsäde på kolonin. Löken där drabbas lätt av svampsjukdom men symtomen har blivit mindre och mildare med åren eftersom jordbearbetning och gödning har hämmat svamptillväxten. Om vi flyttar äter jag upp all koloniskörd vilket jag inte ser som ett problem. Däremot kan jag vid intresse spara topplök, hör bara av er innan maj tar slut om ni vill köpa.

Vi börjar med kolonin. Så här ser det ut:

 1. 2 rd med bulbiller av Purple haze och en rad bulbiller av Kodaver. Dessa skördas som färsklök eller syras.
 2. 3rd x 5 Polsk Purple Stripe + 1 klyfta
 3. 2rd x 4 Polsk rocambole
 4. 2rd x4 Dukat
 5. 1rd 7 st bulbiller av Bravaria, syras.
 6. 1rd x 6 Korean red.
 7. 1rd x 6 Morado.
 8. 2rd x 5 German extra hardy.
 9. 3rd x 5 Polsk 1.
 10. 2rd x 5 Polsk 2.
 11. 8rd x 5 Estnisk röd.
 12. 8rd x 5 Leningradskij

Kållandet kallat

 1. 8rd x 4 Alexandra.

I ändan av vart land har jag sparat utrymme till en eller två rader annan lök såsom purjo och eller salladslök.

I Veberöd odlar jag följande.

Pallkrage 1.

 1. 1 rd New York
 2. 2rd Kaukasisk röd
 3. 1rd Siberian Red (6st)

 

Pallkrage 2.

 1. 2rd Estnisk röd.
 2. 2rd Alexandra.
 3. 2rd Kodaver.
 4. 2rd Bavaria.

Nu minns jag inte helt och hållet men jag utgår från att en rad är sju klyftor om inget annat anges.  Slarvigt av mig att inte skriva upp det.

När jag ändå skriver om slarv. Jag köpte fina bulbiller av en person som fått sin ursprungslök av en rysk kolonigranne som i sin tur tagit med sig löken från sin hembygd i centrala Ryssland. När det var dax att plantera kunde jag inte komma på vart jag lagt dem och jag har ännu inte hittat dem. Det irriterar mig.

allium sativum ophioscorodon

allium sativum ophioscorodon

ormlök i kök

ormlök i kök

i saltlake.

i saltlake.

 

 

Leave a Reply

*