skörd 2015 so far

allium sativum ophioscorodon

Kodaver garlic

Skörden 2015 är avslutad. Inte för att det är ett alldeles för svettigt arbete och skörden innebar inte i år heller att jag kan säga upp mig men det är ändå ett avslut på en intressant odlingssäsong. Till att börja med, jag är nöjd. I vissa fall verkligen nöjd och tom överraskad nöjd. Men vi tar ändå det tråkiga först. De sorter som jag inte odlar vidare på är Purple Haze och Rysk röd. All skörd går till matlagning och det är inte fel det men det är ingen sort jag planterar till hösten. De blev för små helt enkelt. Den största Purple Haze av de jag tagit fram från bulbiller låg på ringa 60 gram och Rysk röd ligger på samma vikt. I år har jag fler sorter som har presterat bättre. För den som ändå är intresserad av Purple Haze har jag tre st topplökar med stora bulbiller från min ursprungslök. Sorten som sådan är bra i mening att den kan ge större lökar med 8-10 lättskalade klyftor med god smak men jag har begränsat med tid och utrymme så därför får stor gå före. Rysk röd är odlad i Veberöd så om någon vill förbarma sig över fyra st utsädeslökar och samtidigt sponsra min hobbyodling är ni välkomna att höra av er. De sorter som jag förbarmar mig över är Korean Red och German Extra Hardy, den förstnämnda väger endast 42 g i sitt esse men är både vacker och välsmakande. Den sistnämnda har återhämtat sig väl i år från förra årets oregelbundna klyftbildning och ger bra lökar igen.

Störst i år är Alexandra på 236 g utan att ha vägt alla andra sorter. De som ligger därefter är estnisk röd och kodaver. Jämförelsen är inte helt korrekt då de växt på olika platser men säger ändå något om sorterna, de ger stora och väldigt stora lökar. Bavaria och Kaukasisk röd samt Polsk 2 har gett förförande bra lökar.

Nu fortsätter skördehantering och dokumentation. Förra året var jag inte så noggrann i min dokumentation men jag lovar på bättring i år. Oavsett exakt vikt så har odlingarna i år inte varit drabbad av svampangrepp eller lökflugans larver. Alla lökar jag skördat har varit friska och hela. Det enda som märkbart påverkat är den milda vintern, estnisk röd som jag odlar på kolonin har färre men större klyftor. Med en kallare vinter är de på banan igen.

 

Leave a Reply

*

1 Trackback to "skörd 2015 so far"

  1. on November 17, 2016 at 10:12 am