skörd 2015

Korean red

Korean red

Härlig tid på året. Mycket av de andra grödorna har det varit kämpigt för. Bönor har jag fått så om då det både varit kallt och blött vilket är ett väder sniglarna trivts i och kalasat gott. Rödbetorna blev översållade av ogräs under den vecka jag var bortrest, ska aldrig mer använda sysavs jord mer än i urna då den innehåller mycket ogräsfrön. Druvgurkorna är  mer eller mindre försvunna men igår fann jag dess bödel och gjorde sagan kort, det var en snigel. Då är det gott att sätta spaden i vitlökslandet och skörda. Än så länge ett bra år. Överst ser ni Korean red. Den blir inte stor, tippar på max 70 g, men är väldigt god och vacker. I år har den vuxit till sig och jag får åtminstone två utsädeslökar utav 7 st.

DSC_4670

Topp lök på polsk 1

Nästa lökar att grävas upp var de två (för mig) obekanta polska lökarna. Stjälkarna skröt  inte vad som dolde sig under dem utan det blev en bra överraskning. Med handen som våg kan jag säga att de största ligger över 100g. Ju mer de torkar desto mer träder det fram vad de kan tillhöra för undergrupp till vitlökssläktet. De är väldigt lika varandra så därför låter jag topplöken mogna så att jag kan se om skillnader.

 

allium sativum ophio

ettårs Oosterdel

De jag grävde upp först var de bulbillsådda, blasten hade lagt sig i landet i Veberöd. Oosterdel gav jackpot, alla blev enhetslökar så till hösten har jag bra utsäde att utgå från.

allium sativum ophio

ettårs Pyongyang

Samma sak gäller Pyongyang. De sådde jag på vinst och förlust men det blev vinst, alla blev enhetslökar.

ettårs Korean red

ettårs Korean red

Något som överraskade mig är att flertalet av de stora bulbillerna från Korean red inte blev enhetslök utan miniatyrlökar, tror att jag fick tre enhetslökar och de får jag odla vidare på. Bulbillerna var riktigt stora så mina förhoppningar grusades lite av resultatet.

rysk röd

rysk röd

Första löken att skördas var en typ 4, nämligen rysk röd. Utsädet köpte jag av Åke Truedsson och genomgick en hård gallring då den bestod av många dubbelklyftor. Utifrån detta är resultatet väntat, eftersom jag sorterade bort de största klyftorna blev sättorna mindre vilket ger mindre lökar. Jag får se om jag odlar vidare på dem, uppskattningsvis kommer vikten att landa på 85gram plus. Vidare röd är den inte men torkningen får utvisa dess färg.

Imorgon fortsätter skörden i Veberöd, då åker de flest upp. Vädret har varit soligt och varmt för att vara denna sommar vilket påskyndar mognad. De som jag lät stå kvar, majoriteten var inte riktigt mogna för en vecka sen. Vad jag då utgick från var graden av nedvissen blast. Allt från 1/4 till 3/4 skall vara visset vilket inte var läget. Mognaden skiljer sig inte dag från dag men skördas de för tidigt blir hållbarheten och grobarheten dålig då den inte är mogen och väntas det för länge går ytterskalet sönder vilket skadar klyftan och då dess hållbarhet. Att vänta så länge som att blasten är hel nedvissnad när det gäller vitlök är inte att rekommendera, då är det för sent. På vissa sorter, främst turban, lägger sig blasten innan den är mogen och på andra lökar kan blasten lägga sig utav andra anledningar som inte har med mognad att göra. Alltså är stjälkens ståndaktighet något tillförlitligt att gå på när det gäller att bedöma mognad. Är du osäker, gräv upp jord runt löken och se.

Siberian red

Siberian red

Detta är en siberian red som jag grävde fram och lät bli att skörda. Ytterskalen är inte riktigt färdiga än. Imorgon tar jag bild på samma lök innan skörd så har vi något att jämföra med.

 

 

4 Comments to "skörd 2015"

  1. Ika's Gravatar Ika
    August 17, 2015 - 3:21 pm | Permalink

    Är snudd på nybörjare på vitlöksodling – har odlat ett par år och testat mig fram enligt försök och misstag. I fjol tog vi upp lökarna alldeles för sent vilket resulterade i att vi missade en hel rad som glott spirade i våras och gav rätt trevlig skörd i år. De klyftor vi grävde ner senaste höst resulterade dels i hyfsat stora vitlökar, dels i enhetslökar. Enhetslökar har vi inte fått förr – vad är det som gör att klyftan bildar en enhetslök? Stämmer det att vi kan plantera den på nytt i höst och förvänta oss en vitlök uppdelad i klyftor nästa sommar?
    Jag trodde att det var bulbiller som resulterade i enhetslökar, men den ruta där vi testade att så bilbiller i höstas har vi faktiskt inte grävt upp än. Tänkte att de kanske kan vänta tills vi ska plantera vitlök i höst?

Leave a Reply

*