Dubbelklyfta – nu även på bulbiller!

Inför säsongen 2014-2015 utökade jag mina bulbillodlingar. Detta för att få mer erfarenhet, fick tillgång till någon ny sort som bulbill samt att behålla sorter friska från jordbundna svampsjukdomar. Korean Red och Pyongyang är två sorter som föll under det sista kriteriet och den förstnämnda har otroligt stora bulbiller. Nu vet jag att till nästa säsong får gallra bulbillerna för även de kan ha dubbelklyftor. Tyvärr fick jag inte med det på bild men ni får helt enkelt tro mig. Däremot skall jag visa er en siberian red, lyftsådd sådan.

Siberian Red

Siberian Red

Det är bara Siberian Red och Bavaria som satt vardera en dubbelklyfta, retligt men försumbart. Lökarna blir det inget fel på förutom att de inte går att ta utsäde av pga dess mindre storlek. Rakt in i köket med andra ord.

Topplöken ja. Av Alexandra satte jag tre tvååriga lökar vilka alla kommit upp. Som bilden nedan kommer att visa ser man att de är mindre än fullstora lökar men de ser lovande stora ut. New York och La Mancha Mauve som jag oxå planterade som tvååriga har liknande storlek.

Snart treårig Alexandra.

Snart treårig Alexandra.

 

Pyongyang och Korean Red fångades visst på bild (men utan att visa dubbelklyftan). Det skall bli väldigt intressant att gräva upp dessa späda plantor för att se hur stora de är samt hur många sololökar de bildat. Pyongyang var stora som havrekorn och Korean Red hade ärt-kikärtstorlek på sina bulbiller. Oosterdel och Estnisk Röd som jag oxå bulbillsådde har liknande storlek.

Koreaner i förbund.

Koreaner i förbund.

 

Till er alla, odla mer vitlök från bullbill/topplök. Ni får tillgång till ett större utbud av friskt utsäde från intressanta och odlingsvärda sorter.

Leave a Reply

*