Pågående säsong!

Några bakslag har vitlökslanden redan haft. Ett av dem skriver jag om här och den andra har varit att kaninerna mumsade i sig blasten ute på kolonin. Som tur var gjorde de inte ett grundligt arbete utan vitlöken växer på bra i det varma vårvädret. Båda landen har fått gödning i form av ben och stenmjöl samt att landet i Veberöd fick sig en omgång trädgårdskalk då mossan i gräsmattan bredvid indikerade kalkbrist. Ingen mera gödning kommer jag att ge vitlökslanden i år mer än det som täckodlingen ger dem. Jag täckodlar i år för att möta eventuell torka vilket jag inte gjorde förra året med minska skörd som följd.

På det stora hela är jag nöjd. På kolonin har endast en klyfta av 150 inte kommit upp dvs 99,4% av klyftorna har grott. Den som inte grodde var en utgallrad Morado i primörraden. Dessa var för små för lökodling men inte tillräckligt små att kasta och  eftersom ingen ville ha dem satte jag dem tätt för att skörda tidigt. Färsk vitlök är väldigt gott och har du utsäde kvar när du planterat så gör en fåra där du lägger ner klyftorna. Under våren gallrar du ut dem när du skördar. Till hösten tänker jag plantera ner dem djupare för att få en längre lök att skörda. För övrigt äter vi inte mycket vitlök just nu, sen tre veckor tillbaka har vi gott om ramslök vilket vi frossar i.

Färsk vitlök

Vitlöksbädd på kolonin.

 

I Veberöd är inte uppkomsten lika bra.Av 97 planterade klyftor har 8 inte kommit upp, dvs en uppkomst på 91,8% för att vara mer exakt. La Mancha Mauve står för majoriteten av dessa (sex st) och Kodaver samt New York står således för en klyfta vardera. Bulbillerna jag sådde har kommit upp bra där endast New York står för ett påtagligt bortfall. Jag räknade inte alla bulbiller jag sådde. Först trodde jag att en kaukasisk röd hade gått bort under vintern, tidigare saknades där en men den kommer upp nu lite senare än de andra.

Vitlöksbädden i Veberöd

Kodaver gjorde en oväntad krombukt. Som jag skrev ovan fattades det en Kodaverklyfta och jag grävde upp den. När spaden kom i jorden böjdes bladet då jorden var väldigt hård, en kompakt skocka hästamög hade lagt sig ovanpå. När jag fått bort denna såg jag rötter vilket jag fann märkligt.  Jag grävde runt klyftan och skulle lyfta upp den men då märkte jag att den satt fast. Några spadtag till och jag fick upp klyftan. Jag har kraftiga ögonbryn och denna gång vill jag lova att de som var i närheten såg att jag lyfte på dem. Klyftan har satt rötter från båda håll. Jag har aldrig varit med om det tidigare och aldrig läst om det. Undra om det är det kompakta taket som lurat klyftan?

Krombuktande Kodaver

Först tänkte jag att gräva ner den i jorden igen för att se om den kommer åter som en mer normal vitlök. Men det blev inte så, bättre att använda jorden till att plantera purjo i. Kodaver har jag ändå 8 lökar till av.

Leave a Reply

*