Vårråg!

Första gången jag kom i kontakt med vårråg (Secale cereale L) var via litteraturen, tror det är i Sista brevet hem till Sverige av Moberg som Karl-Oskar och Kristina odlar vårråg när de bryter ny mark i Kischisaga. Det är förövrigt en fantastiskt bra bokserie som rekommenderas. Jag frågade mina morföräldrar om vårråg och visst hade de odlat det men det var längesen, avkastningen höll liksom inte måttet. Rationellt och bra som det ska vara om man lever av vad jorden genom hårt arbete ger.

Under några år har jag odlat midsommarråg som gröngödsling och kuriosa. När jag fick erbjudandet om att få gratis vårråg av en lantbrukare uppe i Halland tackade jag inte nej. Vårrågen har bra egenskaper som gröngödsel, den producerar på kort tid mycket grönmassa, täcker och konkurrerar mot ogräs samt hämtar upp näring från djupare jordskikt genom sina långa rötter. Här står att läsa som inspiration. Sorten jag odlar heter Petrus.

För tre veckor sen tog jag fram såröret och sådde. Nu i efterhand inser jag att jag kunde sått tjockare men vi får se hur det går. Jag la på fiberduk som skydd mot kaniner och hungrande fåglar. Det tog knappt 10 dagar, sen var den uppe. En liten dos benmjöl har jag gött med i landet där det tidigare växte rotfrukt.

 

Vårråg!

2 Comments to "Vårråg!"

  1. April 13, 2015 - 2:21 pm | Permalink

    Är det enbart som gröngödsling eller blir det råg också?

Leave a Reply

*