Säsongen 2014/15!

Många gånger jag har lite förbannat mig själv för att jag har många olika sorters vitlök, hanteringen blir lite mer tidskrävande både vid platering skörd. Jag måste vara noggrannare än om jag bara hade haft tex tre sorter. När jag skördade  år var det väldigt sköt att ha fem rader av estnisk röd och fyra rader leningradksij, det är bara att gräva upp och bunta ihop. I år rationaliserade jag, bara hela rader även om det innebär färre lökar av vissa sorter i en rad. Det blir mer lättöverskådligt så. Nackdelen är att jag får en del klyftor över som är för bra för att ätas upp men de minsta bra utsädesklyftorna går att byta/sälja eller odla som färsklök om utrymmet finns.

På kolonin har jag ändå hållit mig till mina principer, något sånär. Jag slutade odla spanish red och russian topset för de kom sig aldrig upp i någorlunda storlek. Ny sort som jag odlar på kolonin är Alexandra. Jag köpte tre lökar av en odlare varav två drabbades av lagringsröta. Klyftorna från de skadade lökarna blev lagom många för att fylla en rad. I en av Malmös polska livsmedelsbutiker köpte jag två olika sorters polsk vitlök eller rättar sagt två olika vitlökssorter odlade i Polen. De var stora (75-90g) med stora klyftor och allt tyder att de är hardnecks, dvs allium sativum var. ophioscorodon. Friska såg de ut att vara men de behandlades i förebyggande syfte.

Alltså, på kolonin odlar jag följande:

 • 49 st Estnisk röd, marble purple stripe.
 • 35 st Leningradskij, typ 4.
 • 7 st Korean Red, typ 6
 • 7 st Alexandra, typ 5.
 • 7 st German Extra Hardy, typ 5.
 • 7 st Purple Haze 4 år,rocambole.
 • 7 st Morado, turban.
 • 7st Purple Haze, rocambole.
 • 7 st Polsk 1, ?
 • 7 st Polsk 2, ?
 •  10 st Morado som färsklök.

Om jag berömmer mig över min insats på kolonin så får jag faktiskt fråga mig hur det är ställt med mig när jag tittar på min odling i Veberöd. Eftersom jag vill ha friskt utsäde startade jag förra året en lite odling i mina föräldrars trädgård i Veberöd. I år blev den större och lite mer omfattande då jag fick gräva upp nytt land i deras gräsmatta, hämta hem gödsel och gräva en djupbädd på 1,5×3,10 m. I denna bädd odlar jag nio sorter från klyftor och bulbill/topplök i olika åldrar samt tre sorter från bulbiller. Jag köpte fyra sorter av Åke Truedsson men spanish red hade lagringsröta och kom aldrig i jorden. Synd på min favoritvitlök gällande smak men det kommer fler tåg. Av Åke köpte jag även Siberian Red, Rysk röd och Kaukasisk röd. Den röda ryssen hade faktiskt väldigt många dubbelklyftor vilket gör att jag redan innan skörd är skeptisk men får hoppas att jag kan förvalta den väl. Från Juana på Jylland fick jag La Mancha Mauve och New York som lök och bulbill samt Oosterdel och Estnisk röd som enbart bulbill. Dessa bytte jag mig till genom att skicka mina tvååriga Ävrö samt tvååriga Alexandra till henne. La Mancha hade lite mindre, smalare klyftor än de andra lökarna. Den är en Porcelainlök och förra varma sommaren hade en odlare problem med waxy breakdown på just sådana lökar. Vi får se hur nästa sommare blir. Alexandra planterade jag även i Veberöd för att kunna bevara utsäde ( se ovan). Dessutom fick jag topplök i olika åldrar från norska frösamlarna vilket jag är väldigt tacksam för. I sista stund kom jag över Kodaver, en estnisk vitlök som jag bara tackade ja till. För att bevara bra sorter sådde jag bulbiller av Korean Red och Pyongyang.

Därför blev djupbädden i Veberöd planterad på följande sätt.

 • Oosterdel, bulbiller, marble purple stripe
 • 16 st Siberian Red, typ 5
 • 6 st Alexandra + 3 st topplök, typ 5.
 • 8 st Rysk röd, typ 4.
 • 14 st Estnisk röd + bulbiller, marble purple stripe
 • 16 st Kaukasisk röd, typ?.
 • 16 st Bavarian, Rocambole.
 • 6 st La Mancha Mauve +  3 topplök, Porcelaine.
 • 6 st New York + 3 topplök, Rocambole.
 • 9 st Kodaver, typ 5.
 • Korean Red, typ 6, bulbiller.
 • Pyonyag, typ 6, bulbiller.

Nu önskar jag att alla får en lång kall vinter och på återseende i mars när den släpper.

Leave a Reply

*