Ävrö!

I höstas planterade jag bulbiller av sorten Ävrö. För att få friska lökar till hösten sådde jag dem i jungfrulig jord i Veberöd hos mina föräldrar. Jag beställde visserligen lökar men det visade sig att de hade angrepp i form av botrytis och svampangrepp har jag tillräckligt av.
Lite senare än löksådden tittar nu Ävrö upp i jord som döljde mången ogräs. Om någon har öga att se vad det är för otyg får ni gärna berätta.

image

För att kunna få bra utsäde planterade jag Bavaria i samma skifte som Pyongyang och fågelvägens Estnisk röd. Bavaria har kommit upp bra men i en klyfta jag planterade i höstas döljde sig två groddar, en sk dubbelklyfta. Visst, det är en förlorad utsädeslök men jag får en legitim anledning till att smaka av sorten.

image

Och här får ni en överblick över utsädesodlingarna i Veberöd.

image

Från höger: 1 rad bulbillsådd Ävrö, 1 rad bulbillsådd Purple Haze, 2 rader Bavaria, 2 rader estnisk röd, 2 rader Pyongyang.

2 Comments to "Ävrö!"

 1. Kerstin Olofsson's Gravatar Kerstin Olofsson
  August 11, 2014 - 2:25 pm | Permalink

  Hej!
  I fjol köpte jag Ävrö och Rysk topset från Cesars trädgård. Vet inte om man är igång där längre? Vet du varifrån man kan beställa dessa sorter annars? Och kanske du kan tipsa om några ytterligare sorter? Fick ingen vidare skörd i år men försöker igen!
  Vänligen
  Kerstin O

Leave a Reply

*