Så kom dagen!

November har de två senaste dygnen visat sig från sin bästa sida, uppehållsväder och solsken med lite kyligare nattemperatur. Vilken tur att jag hade möjlighet att plantera just då. Eller tur och tur, viss mått av skicklighet finns det när man kan kalkylera så här precist. Något som jag däremot bör bli bättre på är att mäta mer precist. När jag mätte arealen på odlingsbädden gav den en yta som skulle rymma 22 rader med 15 cm avstånd. Det blev 18 rader. Sen så måste jag även bli bättre på att gräva mer rakt. Vid ena kortsidan var det knappt att 9 klyftor fick plats på en rad medan i andra ändan funkade 9 klyftor smidigt. Jag hade med mig 20 rader utsäde som jag blötlagt i svavel men som tur är hade jag en liten yta på 2kvm kvar i en gammal rabatt.. 175 klyftor planterades idag men fortsättning följer imorgon.

image

Ovan bild är en klyfta som börjat skjuta rötter, dvs gro. De flesta lökarna jag sparat till utsäde hade börjat gro. Främsta anledning är troligtvis lite för fuktig lagerhållning. Det var samma sak förra året men det passar sig bra, det är lagom tid att plantera så att rötterna hinner få fäste innan kylan kommer.

image

Här är en bild på en dubbelklyfta. Rotplattan har formen av en 8 istället för en 0 och på ryggen av klyftan ser ni 2 åsar och en svacka. Jag sorterar bort dessa klyftor såtillvida klyftorna ej går att separera från varandra utan att skada dem. Fenomenet är ärftligt men miljöfaktorer såsom övergödning påverkar. Purple Haze var den sort som hade flest dubbelklyftor i år. 5 st sådana på 5 st lökar. Ni andra som odlar sorten, får den dubbelklyftor i större utsträckning än andra sorter hos er?

image

Vissa ska vara värre än andra och i min vitlökssamling är det oftast Estnisk röd som utmärker sig. Annars har jag inte märkt av några dubbelklyftor på denna sort men varför inte ta tre klyftor i samma innerskal när man ända ska göra det? Lite angripen av någon form av röta är den oxå. Fusarium eller botrytis? Förutom ärret vid rotfästet så var klyftan rödflammig utan förrutnelse på sina ställen. Troligen är rötan anledningen till att klyfta blev missbildad.

Av sorten Ävrö hade jag lagt undan 7 klyftor för plantering. När jag öppnade påsen de låg i doftade den sötaktigt, på gränsen till surt, av vitlök. Inget bra tecken. När jag tittade på klyftorna såg jag att alla klyftor var drabbade av Fusarium. Alla klyftor kastades. Synd på en sådan intressant sort men jag har planterat bulbillerna så materialet finns i min ägo.

image

När jag i viss övermod räknat ut fel odlingsareal blev jag sugen på än mer utsäde. Tur att man känner Tore och att Tore nyligen varit på resa i Baltikum. Förutom ett kilo gråärtor fick jag snabb leverans av två nya sorter vitlök. Han kallar dem Vilnius Softneck och Riga Hardneck och jag planterar 8 av den mjukstjälkiga och 24 av den hårnackade, mer har jag faktiskt inte plats för.

Här är årets sortlista:

Purple Haze

Puple Haze 3år.

German Extra Hardy.

Korean Red.

Topset.

Spanish red.

Morado.

Leningradskij.

Estnisk röd.

Sprint.

Vilnius softneck.

Riga Hardneck.

 

Leave a Reply

*