En låda kom och så rann det på!

image

I år beställde jag för första gången från Törnvik frö. Bra pris och leverans i utlovad tid. Vitlöken är franskt certifierat utsäde som behandlat så jag åtminstone slipper få nya svampkulturer i jorden. För att skydda löken mot vad min jord har att erbjuda tänker jag badda den precis som jag gör med övriga lökar. Förra hösten köpte jag Sabadrome på plantagen men det blev inget vidare, väldigt mycket dubbellök och dålig klimatanpassning i form av halslök.

Om man beställer från Törnvik Frö är minimumbeställning 7-8 lökar (jag fick 10) och då bara en sort. Kan tyckas lite väl mycket till den som bara vill testa på men överskottet går lätt att sälja då många under hösten blir sugna på att odla vitlök men ej hittar utsäde. Tråkigt att man ej kan välja olika sorter men det förenklat väl hanteringen för försäljaren och priset går inte att anmärka på. 19kr/lök med frakt.

Varför valde jag Sprint? De andra sorterna Törnvik har är typ 1 och typ 2 vilka fövisso är trevliga vitlökssorter men typ 1 sätter för mycket halslök och typ 2 har små klyftor. Alltså, de tilltalar mig inte. Sprint är en typ 5, dvs asiatisk och jag har en liten fallenhet åt dessa lökar. Korean Red blev verkligen bra i år så jag vill lägga på ytterligare en asiatisk sort i sortimentet.  Primor får helt enkelt vänta till ett annat år.

image

En tanke med att odla vitlöksorter som är lättillgängliga är att jag ändå inte kan bygga upp en genbank med tanke på vad för svampsjukdomar jag har i jorden, vill liksom inte sprida vidare. Nu har jag börjat ändra lite åsikt, bulbiller bär inte med  sig jordbundna svampsjukdomar. Sen märkte inte jag av några symtom på min odling i år.  Bilden ovan visar några klyftor Lenigradskij som är helt opåverkade av svamp. Annars brukar de ha små märkn och gulnade sår men inte i år. Kanske har jag lyckats bemästra otrevligheterna med idogt arbete?

Denna optimism har lett till att jag ändå försöker mig på lite nya sorter. Via facebookgruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN-Le POTAGER kom jag i kontakt med en blogg som hänvisade till en odlare utanför Umeå. Snabbt tog jag kontakt med denna trevliga herre som uppvisar synnerligen god syn på odlingsvärda vitlökar och några sorter blev beställda. Nu minns jag inte vilka men jag hoppas på snar leverans så att jag kan kartlägga utsädesläget.

När jag ändå hade ångan uppe kontaktade jag Cesars trädgård och beställde två lökar Ävrö. Det är en sort som gör anspråk på att ha svenskt ursprung då den fanns förvildad i en förvuxen skärgårdsträdgård. Kuriosa är alltid skoj och förhoppningsvis blir det en bra lök på köpet.

De sorter som har mest intressant genetisk värde odlar jag i år i mina föräldrars trädgård i jungfrulig jord. Nästa år kanske jag säljer någon lök?

3 Comments to "En låda kom och så rann det på!"

  1. September 13, 2013 - 8:53 pm | Permalink

    Hej. Jag letade efter vitlöken ävrö och hittade din blog. Vilken massa vitlök du får dyrkat. Du verkar att vara lika intresserad av vitlök som jag själv. Det började lite mer alvarligt i 2011 för mig, sen har det bara gått slag i slag för mig. Jag undrar mig över Åke Truedssons egenhändiga system med gruppe 1,2, osv. Då bliver det svårt att hitta fram till sorterna. Tyvärr har jag inte läst hans häfte men kanske bäst så, eftersom jag har lärt något annat genom att söka på nätet. Du har gjort många erfarenheter och jag har många frågor. Du er speciellt glad för asiatiska. I år har jag hittat korean red och pyong vang som jag gläder mig till att sätta. Har dom lika stora “yngellök” som Purple Haze? Dom lökarna jag fick med posten är pyttesmå (bara 25 gr), så jag blev ganska förvånad. Är dom generellt små?
    Hoppas du har lust att se min hemsida. Den är inte särskilt snygg, jag är hopplös till data.
    Väldigt rörigt uppbyggd, men jag hoppas på bättring när jag är färdig med min hemside kurs. Med venlig hälsning från Juana

Leave a Reply

*