Bulbiller, frön, groddknoppar-plantering.

Att odla från bulbill till normalstor vitlök tar 3-5 år beroende av typ och hur man gör sina val. Att hålla växtföljd, optimalt 7år, är lika viktigt som vid klyftsådd. Samma princip som vid klyftsådd gäller, dvs stor klyfta från stor lök ger störst lök. Vissa typer har vetekornstora bulbiller och gallra bland dem gör nog varken från eller till. Därför får gallring ske efter första skörden.

Bulbillsådd har den fördelen att du minimerar risken att föra vidare eventuella jordbundna sjukdomar men så fort bulbillen blivit en lök har  fördelen försvunnit. Troligen följer olika virussjukdomar med bulbillen så det är ingen metod som garanterad är riskfri. Fördelen är att det lättare är att dela med sig av sina sorter till intresserade samt att få med sig en spännande sort att utöka sitt grönsaksland med.

 

Bulbiller på en purple haze

 

 

I detta inlägg kommer jag att beskriva bulbillsådd av Purple Haze, en typ 3vitlök. Det som kännetecknar typ 3 i bulbillhänseende är att de får 5-12 st stora bulbiller, se bild ovan. Bulbillerna är lätta att hantera vid sådd, det går visserligen att strö ut dem men det är som att sätta klyftor. Som sådjup har jag använt 3cm. När jag började min resa med bulbillsådd Purple Haze fick jag första året en mängd enhetslökar, även kallade sololökar. Glad i hågen över detta tog jag dem till  köket och bevarade de små vitlökarna med klyftor till utsäde. Jag skulle gjort tvärtom. Att fortsätta så på småklyftig lök innebär att det tar längre tid att nå fullstor lök.

 

Purple Haze, andra året.

 

Eftersom jag inte hunnit få denna kunskap hann jag sätta klyftorna från de ettåriga lökarna. Visserligen har löken blivit större men eftersom jag har begränsat utrymme hade det gjort sitt att snabbare nå fullvuxen lök. För att får fram enhetslökar gjorde jag  ett nytt försök med bulbiller förra hösten. Det blev tyvärr inga enhetslökar så jag odlar på mina minivitlökar istället som nu går in på år 3. De ettåriga går visserligen att använda i köket och jag har sett andra odlare få lika stora, tom mindre lökar från klyftor men i och med deras storlek är de pilliga att ha att göra med. Det får bli att göra inläggningar av dem.

Andra typer av vitlök sätter olika stora bulbiller. Hammar, typ 4, har vetekornstora bulbiller. Sådden sker genom att strö ut kornen på 1cm djup. På våren blir det gallring och nu har jag skördat små enhetslökar för vidare plantering.

För bredare kunskap i ämnet hänvisar jag till den litteratur jag, i detta inlägg, själv använder som referens. Åke Truedssons “Vitlökshäfte” har kommit i nyåtgåva och finns att beställa från Vitlöksklubben.

8 Comments to "Bulbiller, frön, groddknoppar-plantering."

 1. August 3, 2013 - 11:20 pm | Permalink

  Hej igen!
  Tack för mer info! Mina “frön” är av den lilla storleken. Ska snart peta ner dem så får vi se hur det går!

 2. September 15, 2013 - 4:12 pm | Permalink

  Hejsan igen. Som du nog har sett, så pratar jag svenska, även om jag bor i Danmark. Jag är faktisk född och uppvuxen i Sverige. Gick i skola i Ystad.
  Purple Haze är en Rocambole och sätter därför jättestora bulbils, vi kallar dom topplökar.
  Hade du kanske ett foto av några bulbils på dom Asiatiska? Det är först i år vi har fått tag i dom så vi har ingen aning om storleken förrän i 2014. Min sambo och jag har jobbat på med att fota bilder av en massa topplökar, så andra än oss “vitlökstokar” kan se vad det är vi snackar om. Mvh, Juana

 3. Tiiu Titti Jerkeman's Gravatar Tiiu Titti Jerkeman
  July 9, 2015 - 8:19 pm | Permalink

  Hej.
  Fick förra sommarn bulbiller av den estniska röda. Dom satte jag i en hink m jord på hösten. Ställde allt i mitt uterum över vintern. 5-10 grader. Dom växte fint redan tidig vår i uterummet. Flyttade ut hinken i maj. Dom har växt vidare. Nu har den lilla blasten vissnat. Tog upp några. Verkar vara en minilök under varje. Hur gör jag nu för att odla dom vidare?
  Antar att dom ska ner i jorden igen. När? I höst?
  Mvh Titti J

 4. Maria's Gravatar Maria
  July 24, 2015 - 11:54 pm | Permalink

  Go kväll!
  Skördade mina Purple haze-bäbisar idag. Kändes tidigt med tanke på att de vårsåddes men blasten hade lagt sig ner. Brukar Purple haze lägga sig när de är skördeklara? I mitt fall kan anledningen varit en närgången gurkört, men jag vågade inte vänta. Alla solo, storlek mellan en o två cm i diameter. Hur stora brukar de bli? Nu hänger de o torkar under tak.
  Vänligen, Maria

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Bulbiller, frön, groddknoppar-plantering."

 1. on September 30, 2013 at 5:41 pm