Signe dingnar och Smeraldo segrar!

Juli gick snabbt men när jag tänker efter har jag hunnit med ganska mycket. Jag är väldigt nöjd med denna sommar, vi har haft det bra och fortsätter att ha det så.
Kokbönan Signe som jag fått via http://www.pom.info hade ingen bra start, knappt hälften av de sådda bönorna kom upp. Däremot växer uppkomna plantor väldigt bra och behöver stöd nu när baljorna blir fler. Utsäde blir det gott om.

image

Kokbönan Signe, full med baljor.


Sommaren har bjudit på mycket sol och värme. Nu när den även bjuder på en annan för växterna viktig ingrediens, nämligen regn, kommer jag få bråda dagar att skörda. Som tur är mognar inte alla störbönor samtidigt. Först ut är Smeraldo som jag köpte från http://www.gourmetgarage.dk är den som nu ger härliga skärbönor. Jag tog några tuggor från några råa baljor (de ska annars förvällas) och vilken söt smak. Även om det är årets första så vill jag påstå att jag inte odlat någon sort som smakat så gott, att den även gav tidig skörd är bara ett plus. Som tur är har jag frö kvar till nästa år. Ska bli spännande att se om den smakar lika gott förvälld med salt och rapsolja ringlad över sig.
image

Skärböna Smeraldo

4 Comments to "Signe dingnar och Smeraldo segrar!"

 1. August 3, 2013 - 12:53 am | Permalink

  Hej!
  Har en liten fråga: Jag har fått vitlöksfrön av en farbror, eller bulbillökar kanske man säger, de ser ju ut som små vitlöksklyftor. Han sade att jag ska så dem nu, inomhus, att det kommer att ta två veckor tills de kommit upp och sedan ska jag plantera ut dem där jag vill ha dem nästa år. Han har själv hållt på med det här i flera år, men det jag glömde fråga var hur i vilken jord jag ska så fröna: såjord, eller något mer näringsrikt?
  Jättetacksam för svar!

 2. Niklas's Gravatar Niklas
  August 19, 2013 - 10:52 pm | Permalink

  Hej Preussen, PMK från Odla här.

  Jag har en ganska simpel fråga men jag har aldrig odlat kokbönor innan. Skalar/spritar du själva bönorna innan du äter dem tro? Jag har gjort det på mina bondbönor jag odlat på prov i år, främst för att jag fick såpass få och “kunde lika gärna göra det”. Till nästa säsong, med odlingslott, vill jag definitivt odla kokbönor och måste ju kunna tillaga dem såklart 🙂

  Hur som helst, himla trevlig blogg du har. Sparar den som bokmärke!

Leave a Reply

*