Bulbiller, frö, groddknoppar – ormlöken och annat att göra!

Någon gång runt midsommar kommer det visa sig om din höstsådda vitlök är en sort som sätter topplök eller inte. Då kommer ormlöken som sticker upp från plantorna och liknar just ormar. Låter man dem sitta kvar så blir dem topplök med bulbiller. Vill man ha något gott att wooka knipsar man av hela stängelen (ju tidigare desto mjällare) . De smakar vitlök precis som om du knipsar av ett blad och smakar. Använder du ormlöken utökar du din skörd på ytterligare sätt, du får även en större lök att skörda. Ingen av de lökar som jag låtit ormlöken fortsätta växa på blir stor nog för utsäde, de är påtagligt mindre.

image

Nykläckt ormlök på spanish red

Mindre lök är inget vidare. Men vad finns det då för fördelar med att låta ormen frodas? Löken får en bättre hållbarhet dvs lagringsegenskaperna förbättras förutsatt att du skördar den i rätt tid. Ca en vecka senare än lök med bortknipsad ormlök mognar löken, ta det i beaktning.
Har ni problem med svartmögel, rost och/eller andra svampsjukdomar kan det vara bra att låta topplöken vara kvar. I snittytan där stängelen klippts av kan sporerna få fäste och växa sig starka. Nästa säsong skall jag testa med binab från http://www.nyttodjur.se, pensla detta på snittytan och se om det hjälper.
Bulbiller går att äta. Precis som resten av lökplantan, rötter inkluderade, smakar de vitlök. (Stresslök ska ni inte kasta utan ta in dem i köket) . Bulbiller varierar i storlek relaterat till typ och sort. Vissa är inte större än vetekorn men det är bara att lossna dem från topplöken och lägga i maten (bäst innan de torkat för mycket och utvecklat skal). Om ni nu inte käkar upp dem så låt dem torka och invänta nästa inlägg, för där skall jag skriva mer om hur ni odlar med dem.

image

Bulbiller på lådcykeltur

Leave a Reply

*