Bulbiller, frö, groddknoppar – ett sätt att odla vitlök på!

Bulbiller kallas charmigt av vissa för groddknoppar och det är ett bra ord att förklara vad kornen som finns i topplöken går att använda till. Sätter man dem får man efter några år nya lökar. Svårare än så är det inte men som med det mesta finns det lite finlir som man blir varse om ju mer man provar på.

Vi börjar med lite avgränsningar. Vad är en topplök? Titta på bilden nedan.

image

Topplök med bulbiller, Purple Haze!

Alla sorter som ej tillhör typ 1 och typ 2 sätter under normala förhållanden topplök. De kallas för Hard necks om du tittar efter vitlök i engelskspråkiga länder vilket härrör från att stjälkarna blir hårda och svåra att fläta. Typ 2 även kallad för silverskin får under vissa förhållanden något som liknar topplök men ej stor sådan och dess bulbiller har dålig grobarhet där efterkommande lök ej blir stor.
Typ 1 däremot sätter ingen topplök, det har vi kultiverat bort. Soft necks kallas typ 1 och 2 för medan i Sverige brukar det stå att sorten har flätbar blast. Även det är en sanning med modifikation då blasten på dessa kan bli hårdare av ett fenomen som kallas halslök, pseudolök eller stresslök. Se på bilden som kommer.

image

Stresslök på ynklig sabadrome

Någonstans på stjälken kommer några smålökar som gör stjälkarna hårda och knepigare att fläta. Annan negativ inverkan är att löken under jord blir mindre. Stresslök är ett problem som uppstår när typ 1 odlas i ett klimat som det som finns i Sverige, dvs snabba väderskiftningar.  Typ 1, tex sabadrome, thermidrome har kultiverats fram runt Medelhavet. I vårt klimat blir det en stress för löken. Jag har själv inte testat att odla vidare på stresslök men de har förmåga att gro. Troligen blir det som med typ 2, avkomman blir inget vidare men det kan vara värt att testa.

När vi nu förklarat skillnaderna på topplök och stresslök kommer nästa inlägg handla om hur man sår ny vitlök från bulbiller.

7 Comments to "Bulbiller, frö, groddknoppar – ett sätt att odla vitlök på!"

 1. Kerstin Olofsson's Gravatar Kerstin Olofsson
  July 30, 2013 - 11:05 pm | Permalink

  Just vad jag sökte – typ osv, Tack!
  /K

 2. July 31, 2013 - 8:37 pm | Permalink

  stresslök verkar vara mer en regel än ett undantag för mig. Är det sorten det är fel på då eller att jag bor för långt norrut?

 3. August 2, 2013 - 8:59 pm | Permalink

  nej, men det kanske jag borde…men hinner jag så vitlök? Klarar de vintern? Första frostnatten kommer i slutet av augusti…

Leave a Reply

*

2 Trackbacks to "Bulbiller, frö, groddknoppar – ett sätt att odla vitlök på!"

 1. on September 29, 2013 at 8:49 pm
 2. on June 7, 2015 at 9:17 pm