Fråga mig bara inte hur!

I höstas satte jag två rader av sorten ” morado” som jag köpte på Ica. Jag gillar dess smak och att den är lättskalad. Bra uppkomst hade den men sen därefter har den sett klen ut. Blasten började lägga sig men det är inget som är ovanligt för turbansorterna, den gjorde likadant när jag vårsådde den för något år sen men då med topplök. Idag när jag var och ogräsrensade fick jag ett infall och drog upp en lök, ville se om den var angripen. Till min glädje var den inte så men något annat som överraskade mig var att det var en sololök jag drog upp, det skulle det inte vara. För att få fram sololök ska man sätta topplök från typ fem och sen hålla temperaturen relativt konstant, inte sätta spansk vitlök från Ica. Troligen är det att den anpassar sig dåligt till klimatet och övriga odlinsförutsättningar såsom näringstillgång.

image

36 gram sololök

Varför jag tror det är att den inte börjat sätta till klyftor. Hade den bara varit liten men i övrigt följt förväntad tillväxtform hade den börjat sätta klyftor.

image

Nu väntar jag lite med att gräva upp de andra, de är inte riktigt mogna än.

2 Comments to "Fråga mig bara inte hur!"

  1. June 24, 2013 - 11:46 pm | Permalink

    Så kul! Hörde att det var skillnad på mjuk och hård blast/”pinnen” i mitten när det gäller vitlök. Allt vi lagrar har hård blast, men den mjuka var tydligen vansinnigt mycket godare. Har du någon erfarenhet av det?

Leave a Reply

*