Smeraldo i sköna maj!

I år passade jag på att så bönor när vi hade en liten period av värme. Grannarna som sått sina bönor på friland i första veckan i maj hade fått bra resultat, bönorna hade redan tittat upp. Ett omen lika gott som att häggen blommade. I med bönorna i jorden och fiberduk på. Vädret blev sämre men inte lika kallt som förra året och på en vecka fick jag resultat, bönorna kom upp. Sämst grobarhet har Signe som jag fått via POM men bönorna hade något extra år på nacken vilket ursäktar denna blekingska sort. Smeraldo som är en av årets skärbönor byggde jag en ställning av armeringsjärn och gammal ståltråd till och planterade om. Två plantor till får jag plats med vilka i det snaraste kommer att flyttas dit. Övriga sorter kommer att odlas på liknande sätt. Eventuellt överskott av plantor bortskänkes så hör gärna av er vid intresse.

image

Histal,  bondbönan som jag sådde i april växer på bra. Nu syns det ingen skillnad på vilken del av landet som var täckt med fiberduk och vilket som var utan. Bondbönan är en mycket härdig sort så fiberduk tjänar mest som fågelskydd på denna kultur.  De täckta plantorna var ca två dagar tidigare än de andra.
En liten plats i nämnandet blev ledig och jag hade en liten portion vitryska bondbönor över. Sådda  en månad senare tror jag ger ett skydd mot ev korsningsrisk med Histal som då ska vara överblommade. Vitryssen, den heter Belarussian,  köpte jag via en estnisk fröfirma men påsen innehöll bara sju bönor vilket är på tok för lite för annan skörd än till utsäde. Två andra vitryska sorter köpte jag och de odlas av goda vänner för samma ändamål.

image

Leave a Reply

*