Märklig sabadrome

image
Förutom att ge en massa dubbellök så har sabadromen även börjat att bete sig som bilden visar. Har aldrig stött på detta problem i odling eller läst om det i någon form av publicerad litteratur. Imorgon grävs löken upp och dissikeras då jag har en misstanke om att det kan röra sig om svampangrepp eller stressyndrom i likhet med dubbellök.
Dubbellök har jag tidigare skrivit om och nej, jag klipper inte av den ena stjälken på dem. Den avklippta tynar inte bort och ger mer plats åt den kvarvarande löken. De kommer att bli deformerade båda två men om jag lämnar kvar dem så har jag två deformerade mogna lökar vid skörd. Orsak till dubbelklyfta är enligt Engeland stress i det klyftbildande stadiet. Löken drivs på med näring och vatten för att bli så stor som möjligt, vilket den blev, men hinner inte med att sätta klyfta på fullgott sätt. Alltså, det är ett utsädesproblem orsakat av miljöfaktorer. Andra som köpt av samma utsäde har oxå fått dubbellök på sin sabadrome. Har du oxå liknande erfarenheter skriv gärna en kommentar.

2 Comments to "Märklig sabadrome"

  1. September 15, 2013 - 4:22 pm | Permalink

    Ha, ha nu slutar jag nog aldrig. Sabadrome är en Creole så vitt jag vet. Vi har haft Germidour i trädgården de sista åren. Det är en härlig vitløk. Vackert rött överallt. Långtids hållbart (ett år) kraftig kryddad smak, men det sätter stängellök i stor stil. Möjligtvis har vi allt för kalla vintrar, då det inte borde kunna leva så långt norrut. Men stängellökarna är ju lika bra som topplökar. Vi har i år ett-års lökar ( solo- och småklyftiga) till ett högbädd på 2x 1 mtr. Vi räknar med att få minst 70 stora lökar av dom nästa år. Och ändå är Germidour lökarna som de växte på fina stora lökar. Många opp till 110 gram. Mvh, Juana

Leave a Reply

*