En dag för sent!

allium sativum ophioscorodon

Praktexemplar av estnisk röd. Till vänster Purple Haze.

Jag utlovade i tisdags att jag dagen efter, dvs onsdag, skulle ge mig ut på lotten och inspektera vitlöken. Nu blev det inte som så utan det skedde idag torsdag. Jag hoppas ni har överseende med detta även om väntan ibland kan vara nervös. Förra inlägget avslutades i positiv anda och den fortsätter även efter att jag har gjort en inspektion av vitlökslandet. För att detta skulle gå att genomföra fick jag sysselsätta lilltösen med en smakis och digestivekex så att hon höll sig i lådcykeln. Om vi räknar bortfall på höstsådd vitlök hamnar jag i år på 11,6% utspritt på 3 sorter varav en sort Ail du Lautrec har ett bortfall på 100%. Räknar jag bort denna sort då den sticker ut väldigt signifikant har jag ett bortfall på 1,7% vilket givetvis är väldigt bra. Ail du Lautrec köpte jag i delikatessdisken och hade mina aningar om att den ej var pålitlig, fick leta länge i lådan innan jag hittade några lökar som såg ok ut. Alltså en medveten chansning som ej föll bra ut. Det är andra gången denna sort ej gror i min odling så jag avslutar härmed dessa försök. Löken har troligen transporterats i kylrum och således torkat in, det är min tolkning av förfarandet. Kommer jag över kontrollerat utsäde av denna sort odlar jag den gärna.

De andra då? Gör en genomgång här och om det inte finns något att berätta om dem skriver jag inget om dem. För er som vill ha en backup finns min lista att läsa här.

Sabadrome köpte jag på plantagen och var begeistrad över dess storlek. De kommer alla upp men två stycken är dubbellök/dubbelklyftor (se nedan bild). Överraskande då jag inte trodde att sorter av typ 1 dras med dessa problem men alltid lär man sig något nytt. Fördjupar mig lite i litteraturen och återkommer huruvida jag låter båda lökar komma upp eller om jag knipsar av de minsta.

allium sativum

överraskande Sabadrome, typ 1.

Även Cledor köpte jag som certifierat utsäde och av de sju jag satte har sex kommit upp. Alltså det går inte att köpa sig lycka. Silver White, typ 2 äk silverskin, köpte jag av en annan odlare. Alla har kommit upp men det är den sort som kom upp sist av alla höstsådda. Jag sådde en rad i janurari/februari när vi hade ett skov av barmark men av dessa har inga än så länge tittat upp. Däremellan växer lökarna på bra, det är Estnisk röd som än så länge briljerar. En annan sort som jag köpte i grönsaksdisken är Morado. Jag har tidigare stiftat bekantskap med denna lök men då som vårsådd. Skörden blev då ok men inte mer. Av de 12 jag planterade i höstas har 11st kommit upp, helt godkänt. Nu väntar ogräsrensning och luckring sen lägger jag på fiberduk för att skydda mot lökflugan. Hoppas på god skörd i år.

 

 

 

allium sativum ophioscorodon

Purple Haze och German Extra Hardy

Mina pallkragar besåddes i höstas av bulbiller och lök i olika utvecklingsfaser. Alla har inte tittat upp och det är svårt att räkna vid bresådd men några sorter verkar i varje fall må bra. Väntar två veckor innan jag gör fullskalig inspektion av mina pallar.

 

Leave a Reply

*