En serb – olika skepnader

I slutet av maj inhandlade jag 4st serbiska annum på Möllevångstorget i Malmö. De är dubbelplanterade, dvs 2 plantor i varje kärl. Ett sådant kärl odlar jag ute på kolonin i pallkrage och det andra står hemmavid på bakgården. För er som vill läsa mer om historien bakom dessa annum är det bara att klicka här. Alla som känner igen historien vet att jag undrade om jag skulle kunna hinna skörda något i år. Plantorna var inte stora när jag inhandlade dem och sommaren var i början av Juni inget vidare. Men sommaren rätade upp sig rejält och jag har hunnit skörda, av båda plantor. Nu undrar jag om jag hinner skörda mogna frukter så att jag kan ta frö.

När vi ändå talar frö så är där något märkligt i år. Alla andra år när jag köpt plantor har frukterna blivit likadana på alla plantor men detta torkans år ser det lite annorlunda ut. Troligtvis har serbiska trädgårdsmästaren inte varit helt noga med hur han odlat sina plantor och därför har en spontant korsning uppstått. Ta en titt på pallkragen.

Förutom att sniglarna varit framme så är frukterna väldigt gröna och i formen är de olika. Den till vänster har den form jag känner igen medan den högre ser, ja annorlunda ut. Visst kan det variera utan att det är något genetiskt fel men alla andra frukter har oxå haft olika former. Tjockleken på fruktköttet är aningen tjockare och strävare än vanligt. Dock är det inget fel på smaken. De smakar ungefär som turkisk peppar utan sötma. Det är en otrolig hetta med lakrits och läder. Att tugga på en färsk frukt är vanebildande och beroendeframkallande, världen stannar upp och sluter sig som vattendroppe i stora oceanen. Endorfinerna kickar och jag hade nog kunnat sälja allt för att bara ligga och äta dem.

Capsicum Annum

Serb i pallkrage

Återvänder vi till betongen ser det inte likadant ut.

Capsicum Annum

Serb i betong

Färgen är den lätt gulaktiga som det ska vara. Slutligen blir den röd. Formen är avlång och spetsig med en tjockare nacke. Tyvärr fick jag ingen bra bild på sådan frukt utan de som visas ovan är aningen yngre men tjocknar snart till uppe vid. Det är så en serbisk annum från Möllevångstorget ska se ut. Nu håller vi tummarna på att augusti och september blir varma och soliga månader. Vill sprida fröna av denna sort till nära och kära.

3 Comments to "En serb – olika skepnader"

 1. Jan Löfgren's Gravatar Jan Löfgren
  August 21, 2010 - 12:02 am | Permalink

  Det är som jag alltid sagt: Betong ger bleka barn utan muskler. Steroider på kalk och värme, utskiten av kalk och lera. (modifierad Ernst-Hugo i smmanhangets tappning)

  • [Blocked by CFC] preussen's Gravatar [Blocked by CFC] preussen
   August 21, 2010 - 7:47 pm | Permalink

   angenämt att du gillar riget. kan berättas att när vi röker chile kombinerar vi detta med att se några avsnitt 🙂

 2. Jakob's Gravatar Jakob
  August 24, 2010 - 11:20 pm | Permalink

  För att inte tala om att röken själv ser ut som ett av våra stolta vakttorn. Med egenodlad chili tvingar vi producenter av icke-ekologiskt odlade grönsaker på knä.

Leave a Reply

*