Vitlökslista 2012/13

Lite överraskande så fanns det tid över en söndagskväll. Barnen somnade relativt snabbt och jag kände att disken kan jag ändå hinna med. Så här kommer årets lista över vitlökssorter jag odlar. Vi börjar med bulbillsådd.

Pallkrage A

1.Hammar-egen skörd. Lökarna blev mindre och mindre men för att inte förlora materialet försöker jag på bulbillsådd. Otroligt små bulbiller.

2. New Siberian-egen skörd. Lökarna blivit angripna av svamp och ej dugliga till utsäde. I övrigt en väldigt bra vitlök.

3. Metetchi-egen skörd. Samma sak som New Siberian.

4. Wonha-egen skörd. Blev inga stora lökar av de små jag satte. Vill ej förlora material från Nordkorea så jag ger den en chans så här istället.

5 Korean Red-egen skörd. Väldigt vacker vitlök med bra klyftstorlek som är lättskalade. Odlas även från klyftor.

Pallkrage B

1. Estnisk Röd-egen skörd. Årets bästa vitlök i alla kategorier. Störst lökar med störst lättskalade klyftor. Odlas även från klyfta.

2. Purple Haze-egen skörd. En ny favorit. Namnet med Hendrixanspelningar ger vacker skörd av bra klyftor. Stora bulbiller. Odlas även från klyfta från vuxen lök samt klyftor från bulbillsådd (se B4)

3. German Extra Hardy-egen skörd. Gillar löken men av 3 lökar jag skördat det senaste året har bara en givit bra storlek. Av 4 klyftor har 3 varit utsädesdugliga så resultatet har upprepats. Därför bulbillsådd för att se om jag kan förändra detta mönster.

4.Purple Haze-egen skörd från förra årets bulbillsådd. Gav första året små fulldugliga lökar som jag nu sätter av. Skulle egenligen ha satt av de som skördades som sololök men kunskapen om det fanns inte hos mig när jag skördade.

Klyftsådd

1. Sabadrome-inköp Plantagen. Ska bli intressant att se hur en behandlad lök klarar av lottens jordburna svamp.

2. Cledor-inköp Trädgårdspaletten. Silverskinvitlöken har Masa på alternativ.nu hjälpt mig få upp ögonen för. Vårsådd ska ge bättre skörd än höstsådd. Därför får jag så en nu och till våren för att jämföra.

3. SilverWhite-inköp av Masa. Sak samma som Cledor. Betydligt mycket mindre än Cledor. Gillar egentligen inte Silverskinvitlök mer än dess enorma lagringsduglighet. Får bli inläggningsmaterial.

4. Korean Red-egen skörd. Ska se om denna skönhet blir större nästa år, se även pallkrage A5.

5. German Extra Hardy-egen skörd. Stora klyftor skall uppmuntras.

6. Spanish red-egen skörd. Växte till sig bra i mitt land och visade inga tecken på svampangrepp på löken. Otroligt god, den bästa smakmässigt. Satte även en rad av de mindre klyftorna då den är så pass bra.

7. Topset-egen skörd. Bra pålitlig vitlök.

8. Purple Haze-egen skörd. Har redan skrivit om den på pallkrage B2 och B4. Behövs inte sägas mer.

9. Estnisk Röd-egen skörd. Får förhoppningsvis hålla sig frisk för denna vitlök blir standardsortiment för mig. Se även pallkrage B1.

10. Leningradskij-egen skörd. En sort som hos mig har haft sina glansdagar. Hårt ansatt av svamp. Mer än hälften av uttaget utsäde gallrades bort. I övrigt en väldigt bra vitlök. Odlingsvärd på alla sätt och vis.

11. Morado-grönsaksdisken. En sort som jag för 3 år sen vårsådde men bra resultat. Gillar smaken de gånger jag köpt den. Ska förhoppningsvis bli bra hos mig.

12. Iberose/Edenrose-delikatessdisken. Sort som jag skrev om i förra inlägget. Alltid intressant med nya bekantskaper.

 

5 Comments to "Vitlökslista 2012/13"

  1. August 16, 2013 - 10:56 pm | Permalink

    Hej. Får man be om ett råd? Du kommenterade på min blogg förra hösten när jag satt vitlök och rekommenderade sibiriska hardnecks i kallt klimat (zon 6 – Västerbottens inland). Förutom sprint, som gått bra, har du något tips vad för utsäde jag borde beställa mer konkret? Jag har lite svårt att begripa vad som är sibiriskt och inte…

    Tack på förhand/Albin.

Leave a Reply

*