Lökfluga

Som jag i förra inlägget skrev sorterade jag ut rejält bland Leningradskij, fyra tilltänkta rader blev bara två. Storleken var det inget fel på och antalet klyftor som höll jämn bra storlek var det många av. Vad som då fick mig att lägga några i köket och andra i jorden är svampangrepp. I somras hade jag problem med lökflugan, några lökar var så hårt angripna att innanmätet var uppätet. Tack vare kontakt med en odlare på västkusten som redde jag ut det och fick klart för mig att det var den lilla flugan som orsakat eländet. Förra året lyfte jag frågan här om vad det var som bet på min vitlök och i år fick jag svaret, lökfluga.

När jag nu gallrade utsäde fann jag bett med omgivande rodnad på klyftan. Bilden nedan visar två angripna klyftor som illustrerar det jag skrivit om. Om ni tittar riktigt noga på klyftan tv ser ni att den även börjat mörkna. Rodnaden och övriga färgvarianter är tecken på svampangrepp, den får lätt fäste vid skadade ytor. Inget att hoppas på svampmotverkande medel skall råda bot på utan det fick bli färre rader Leningradskij i år. Nu skall man inte gråta över spilld mjölk, 14 klyftor blev det.

image

Vad göra mot lökflugan? På länken till Växteko ges olika råd och det som är enklast att till är täckning med fiberduk. Sen är det alltid kul med skalbaggar så jag får bygga gynnande miljöer för dessa. Nematoder, tja varför inte? Bara man kan få tag på dem till överkomligt pris. Tyvärr verkar de rekommenderade inte finnas på Nyttodjur utan jag får leta vidare. Oavsett vad så är mina klyftor i jorden. Nu kan jag koppla av och hålla vinter.

2 Comments to "Lökfluga"

  1. Janne's Gravatar Janne
    November 16, 2012 - 8:46 pm | Permalink

    Exakt det jag har haft i några år. Har inte vetat vad det var. Tack WikiDavid

Leave a Reply

*