Ner närmare 32%!

Nej, det är inte dina pensionsbesparingar eller aktieportföljer som försvunnit. Det kan de förvisso ha gjort, speciellt i dessa, generalstrejkens tider men summan i rubriken åsyftar antalet vitlöksklyftor som gallrades ut inför plantering. Små, dubbla och skadade klyftor försvann till matkorgen, ett smakfullt öde.
Den som förlorade flest klyftor var Leningradskij. Mycket svampskada, kanske sista året jag odlar sorten från detta utsäde. Vi får se hur det artar sig helt enkelt. Stora var i varje fall klyftorna och jämfört med de jag köpte från ordförande Åke för 3 år sen så har tillväxten varit god.
Den sort som var bäst i skörd är även den som har jämnast och störst klyftor nämligen estnisk röd. Det var inte många klyftor som föll bort i utgallringen, tre st från fyra lökar varav en pga min tumnagel som tyvärr tryckte sig in i klyftan och orsakade en rejäl skada. Förargligt men det finns värre saker här i livet, tex klimatförändringarna.
image

image

Närmsta bild är den skadade klyftan som klydderövens framfart orsakade. Jag sätter inte den i jorden då såret blir en angreppsyta för svamp.
image

Ovan bild visar atypisk dubbelklyfta. I samma rotbas finns två eller flera klyftor. estnisk röd hade inte så många sådana. Känns lättast igen på sin, jämfört med klyftor från samma lök, överdrivna storlek.
På en klyfta från. german extra hardy chansade jag lite. Dubbelkontrolerade genom att lyfta på skalet och fann inga tecken på att det skulle vara en dubbelklyfta.

Leave a Reply

*