Planering

Nu börjar vädret att arta sig igen och hoppet om att kunna sätta vitlök börjar spira igen. Det som hindrar mig just nu är den blöta jorden, planerade aktiviteter och i viss mån även barnen. Oftast går det bra att ha med töserna ut på kolonin men det går aldrig att räkna med att de vill vara kvar där lika länge som jag vill. I och med att jag badar mina klyftor för att ta död på ev svamp på klyftan samt ge klyftan ett visst skydd mot jordbundna svampkulturer så måste de i jorden efter att denna process påbörjats. Vill då inte barnen så är det kattskit av det hela. Numera är det mörkt när min fru kommer hem vilket innebär att jag inte kan utnyttja den tiden.
Men jag tror att jag ändå kan ro det i land med hjälp av planering. Jag sparade bulbiller från 11 sorter och några av dessa kan jag så i pallkrage när minstan är med. Det får bli en utgallring av sorter som bulbillsås för jag har inte plats för alla. Givetvis får de fyra sorter som jag endast har bulbiller kvar förtur samt Purple Haze som jag har förstaårslökar av.
I år har jag även handlat på mig behandlat utsäde och de går oxå smidigare att få i jorden. Det är Sabadrome (typ 1), Cledor(typ 2) och Silverlight (typ 2). De två sista kallas även silverskin och skall enligt en erfaren odlare på västkusten ge bättre skörd om de planteras på våren. För att testa detta påstående kommer jag att sätta en lök av vardera nu i höst och en lök av vardera till våren. Visst ja, Silverlight är inte behandlad men kommer från en säker odlare så jag behöver nog inte behandla dem. Silverskins kännetecknas av att de har en väldigt lång hållbarhet och att de ej sätter topplök.
Invetering av utsädesstammen genomfördes precis och den håller god kondition. De har förvarats i oisolerat förråd och vissa sorter börjar nu skjut rot. Någonstans runt 164 klyftor väntar på att komma i jorden men först väntar nästa gallring av dubbelklyftor, skadade och klenisar.

image

Leave a Reply

*